ßßß Cookit - przepis na Szwarcwaldzki tort bezowy

Szwarcwaldzki tort bezowy

nazwa

Wykonanie

Tradycyjny tort szwarcwaldzki (Black Forest) w formie bezowego deseru. Bardzo delikatny, kremowy i chrupiący od bezy. Tort jest bardzo wysoki, i nie będę ukrywać - trudno się go kroi. Nie nadaje się na dalekie podróże lub dłuższe przechowywanie. Blaty bezowe można upiec dzień wcześniej, ale przełożenie powinno nastąpić w dniu podania. Warto się jednak skusić, ponieważ smakuje bosko!
Składniki na 4 blaty bezowe:
8 dużych białek
1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
50 g kakao
Składniki podzielić na pół: 4 białka, 3/4 szklanki cukru, 25 g kakao.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia na którym narysować 2 okręgi o średnicy 20 - 21 cm (najprościej odrysować jakiś talerzyk lub miseczkę).
W misie miksera umieścić białka i ubić na sztywno. Dalej ubijając dodawać cukier, łyżka po łyżce, co bardzo ważne - stopniowo. Powinna powstać błyszcząca i gęsta masa bezowa. Na końcu dodać przesiane kakao i wymieszać szpatułką.
Masę wyłożyć na narysowane koła. Piec przez 1 godzinę w temperaturze 140ºC. Wyłączyć i lekko uchylić piekarnik - mają tak wystygnąć. Blaty bezowe idealnie odchodzą od papieru po całkowitym wystudzeniu.
W ten sam sposób postąpić z drugą turą składników. Otrzymamy 4 blaty bezowe.
Ponadto:
600 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
2 łyżki cukru pudru
380 g wiśni, odpestkowanych (mogą być świeże, z kompotu, syropu lub rozmrożone na ręczniczku kuchennym)
60 g gorzkiej czekolady
wiśnie lub czereśnie, do dekoracji
Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodając cukier puder.
Jeden z blatów delikatnie wyłożyć na paterę. Na niego wyłożyć 1/4 ubitej kremówki, następnie 1/3 wiśni. Położyć kolejny blat, na niego wyłożyć 1/4 ubitej kremówki i 1/3 wiśni, itd... Na ostatni blat wyłożyć resztę ubitej kremówki i udekorować wiśniami lub czereśniami. Na tarce zetrzeć na wierzch czekoladę. Schłodzić.
Przechowywać w lodówce nie dłużej niż 1 dobę.
Smacznego :-).
Przepis pochodzi ze strony taste.com.au .
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/szwarcwaldzki-tort-bezowy