Wykonanie
Pierwszy strudel, jaki przyszedł mi na myśl, to
jabłkowy. Podobno mistrzami w jego robieniu są Austriacy. Najważniejsze oczywiście ciasto - ma być cienkie jak papier. Do tego kombinacja
jabłek,
cynamonu,
rodzynek; rewelacja. Przepis Michela Roux z 'Pastry'. Polecam!Składniki:1 arkusz
ciasta filo (55 x 20 cm) , wykonany z ciasta o wadze 90 g100 g
rodzynek4
jabłka (Breaburn lub Cox)sok z jednej
cytryny1 łyżeczka
cynamonu30 g
cukru pudru + do oprószenia ciastaubita kremówka (do podania), niekoniecznie
Rodzynki zalać gorącą
wodą na 2 minuty, następnie przepłukać zimną, osuszyć.
Jabłka obrać, usunać gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki, a każdą ćwiartkę na 2 mm kawałki. Włożyć je do miseczki razem z
sokiem z cytryny,
cukrem pudrem,
cynamonem i
rodzynkami. Wymieszać, przykryć, odstawić na 10 minut.Arkusz
ciasta filo położyć na kuchennym ręczniczku, węższym
bokiem od Twojej strony. Nadzienie posmarować na całej powierzchni. Zaczynając od najbliższego Ci brzegu zwijać strudel pomagając sobie ręczniczkiem i lekko przyciskając, by strudel był zwarty. Delikatnie przenieść zwinięty strudel na blachę. Można posmarować przed samym pieczeniem roztopionym
masłem.
Piec około 30 minut w temperaturze 180ºC. Po upieczeniu oprószyć pudrem. Najlepszy na gorąco.Do krojenia używać noża z piłką, kroić pod kątem na 2 , 5 cm kawałki.Smacznego :)