Wykonanie
Kruche i pyszne
ciasteczka, bardzo proste do wykonania. Ciekawie wyglądają i dzieci były nimi zachwycone. Polecam upiec jeszcze dzisiaj :-).Składniki na około 30
ciastek:175 g
masła70 g
cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu z
wanilli (lub kilka kropel
aromatu waniliowego)230 g
mąki pszennej2 łyżki nutelli1 łyżka
kakaoWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło i
cukier umieścić w misie miksera. Ucierać, przez kilka minut, do otrzymania jasnej i puszystej masy. Dodać ekstrakt z
wanilii, zmiksować. Dodać
mąkę pszenną i zmiksować. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części dodać nutellę i
kakao, dokładnie wyrobić, do połączenia.Oba kolory ciasta uformować w kulę, lekko spłaszczyć, schłodzić w lodówce przez około 60 minut.Dwa kawałki ciasta: jasne i ciemne, wyjać z lodówki i rozwałkować na prostokąt mniej wiecej 15 x 20 cm (mój prostokąt był trochę większy, można lekko podsypywać
mąką). Jasny prostokąt położyć na oprószonym
mąką blacie, na niego położyć ciemny (lub odwrotnie). Ciasto zwinąć jak roladę. Otulić folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez pół godziny.
Ciasto po schłodzeniu pokroić na 5 mm plasterki, ułożyć je obok siebie na blaszce zostawiając odstępy (
ciastka delikatnie się powiększają na boki).Piec około 10 - 12 minut w temperaturze 170ºC. Przez 2 - 3 minuty nie ściągać z blaszki (będą zbyt miękkie), następnie studzić na kratce.Smacznego :-).
Przepis pochodzi z 'Homemade baking' Catherine Atkinson.