Wykonanie
Naprawdę, bardziej prostych
ciastek nie można wymyślić :-). Są kruchutkie, nie zmieniają kształtu w piekarniku, niesamowicie maślane. Idealne to
herbaty. Jest takie oklepane stwierdzenie 'rozpływają się ustach ' - ale cóż - to prawda...Składniki na około 20 - 30
ciasteczek:120 g
masła (nie
margaryny do pieczenia), schłodzonego3 łyżki
cukru pudru150 g
mąki pszennejkilka kropel ekstraktu lub
aromatu waniliowego lub Waszego ulubionegoWszystkie składniki szybko zagnieść i wyrobić; można również zmiksować w malakserze. Uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez około 30 minut.Z ciasta formować kuleczki mniejsze od
orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszczać widelcem, nadając jednocześnie wzorek
ciasteczkom.Piec około 15 w temperaturze 200ºC lub do zrumienienia.Przechowywać do 7 dni, w puszce.Uwaga: w wersji czekoladowej należy dodać 2 łyżki
cukru pudru więcej, a 30 g
mąki pszennej zastąpić
kakao.Smacznego :-).