Wykonanie
Słodki, mocno
gruszkowy i zimny deser.
Cynamon nie jest konieczny, ale świetnie pasuje, przez co
sorbet smakuje prawie jak apple pie ... Można go również zastąpić świeżo startym
imbirem, jeśli Wam posmakuje. Polecam!Składniki:3 - 4 duże
gruszki z
syropu lub kompotupół szklanki
syropu z
gruszek lub kompotusok z jednej
cytrynypół łyżeczki
cynamonu3 czubate łyżki golden
syrupu (
miodu,
cukru) - ilość wedle uznaniaWszystkie składniki umieścić w naczyniu i zmiksować blenderem na puree. Schłodzić. Umieścić w maszynie do
lodów i dalej postępować wedle jej instrukcji.
Sorbet można również zrobić ze świeżych
gruszek. Najlepsze są
gruszki miękkie i soczyste (np. klapsy), które są bardzo dojrzałe. Z twardych
gruszek należy ugotować komopot, z ilością
cukru wg potrzeb. Ja użyłam
gruszek w
syropie.Smacznego :)