ßßß Cookit - przepis na Śmietankowe ciasto ze śliwkami

Śmietankowe ciasto ze śliwkami

nazwa

Wykonanie

Wilgotne śmietankowo - waniliowe ciasto z pierwszymi śliwkami :-). Ciasto z dodatkiem kwaśnej śmietany długo zachowuje miękkość i świeżość - musicie spróbować. Ciasto jest odpowiednio gęste, owoce pozostają na wierzchu, a dzięki ułożeniu ich rozcięciami ku górze nie oddają soku do wnętrza ciasta, pozostają soczyste. Polecam na niedzielę!
Składniki:
200 g masła
125 ml (pół szklanki) mleka
1 szklanka kwaśnej śmietany 18%, w temperaturze pokojowej
2 jajka, w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
2,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii
700 - 800 g świeżych śliwek, odpestkowanych
Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, odstawić.
Masło i mleko umieścić w garnuszku. Podgrzać, do rozpuszczenia się masła, zdjąć z palnika, lekko przestudzić, ale mieszanka powinna pozostać ciepła.
W naczyniu rózgą kuchenną roztrzepać jajka. Dodać kwaśną śmietanę, cukier, pastę z wanilli, wymieszać rózgą kuchenną do połączenia. Dodawać przesianą mąkę z sodą i proszkiem oraz ciepłe masło z mlekiem - na zmianę, w 2 lub 3 turach, mieszając rózgą do połączenia.
Formę o wymiarach 33 x 23 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto, wyrównać. Na górze delikatnie poukładać odpestkowane śliwki, rozcięciami ku górze, jedna przy drugiej.
Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.
Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/smietankowe-ciasto-ze-sliwkami