ßßß Cookit - przepis na Piernik na Guinnessie

Piernik na Guinnessie

nazwa

Wykonanie

Obiecałam Majance, że koniecznie wrzucę ten przepis jeszcze przed świętami :-). To jeden z najsmaczniejszych pierników, jaki upiekłam. Mięciutki, aromatyczny, wilgotny, z każdym kęsem coraz lepszy. Brakuje mi słów, by opisać, jaki jest dobry! Po prostu musicie sami spróbować :-). Sam piernik jest bardzo szybki do wykonania - wystarczy wymieszać składniki i piec.
Składniki:
160 ml ciemnego piwa Guinness
260 g mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 i 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
2 i 1/4 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki białego pieprzu
1 łyżeczka cynamonu
2 duże jajka
130 g cukru
160 ml melasy
180 ml oleju
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Piwo Guinness zagotować, garnuszek zdjąć z palnika.
W średniej wielkości naczyniu wymieszać mąkę, kakao, sodę, imbir, pieprz i cynamon. Przesiać i odłożyć.
W misie miksera ubić jajka z cukrem (w całości, bez rozdzielania na białka i żółtka), pod koniec ubijania dodając melasę i olej. Po ubiciu powoli wsypywać suche przesiane składniki, na zmianę z ciepłym (nie gorącym) piwem, mieszając delikatnie szpatułką, tylko do połączenia się składników.
Formę kwadratową o boku 20 (do 23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto (będzie dość rzadkie).
Piec w temperaturze 175°C przez 50 - 60 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
Podawać z bitą śmietaną lub z polewą czekoladową.
Smacznego :-).
Źródło przepisu - Andrea's recipes .
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/piernik-na-guinnessie