ßßß Cookit - przepis na Piernik na Guinnessie

Piernik na Guinnessie

nazwa

Wykonanie

Jak na osobę, która nie przepada za piernikami w tym roku zrobiłam juz trzeci. Pierwsze były ciasteczka, piernik dla cierpliwych już sobie leżakuje drugi tydzień a wczoraj zrobiłam szybki piernik na Guinnessie. Upiekłam go na wigilię klasową dla moich uczniów, ale niestety będę musiała zrobić coś innego bo został tylko malutki kawałeczek. Piernik kojarzy mi się z takim miękkim ale raczej ciężkim, aromatycznym ciastem a ten jest pulchny i mięciutki. Zniknął tak szybko, że nie zdążyłam zrobić polewy czekoladowej więc tę resztę co została posypałam cukrem pudrem. Piwo jest wogóle niewyczuwalne. Mieszając w misce klejące i ciągnące się surowe jeszcze ciasto nie pomyślałabym, że może z niego wyjść taki fantastyczny piernik.
Źródło
Składniki:
160 ml ciemnego piwa Guinness
260 g mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 i 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
2 i 1/4 łyżeczki imbir
1/4 łyżeczki białego pieprzu
1 łyżeczka cynamonu
2 duże jajka
130 g cukru
160 ml melasy
180 ml oleju
Piwo Guinness zagotować, zdjąć z palnika. W średniej wielkości misce wymieszać mąkę, kakao, sodę, imbir, pieprz i cynamon. W większej misce ubić jajka (w całości, bez rozdzielania na białka i żółtka), cukier, melasę, olej do gładkości (można mikserem). Do większej miski wsypywać suche składniki ze średniej miski, na zmianę z piwem, miksując (tylko do połączenia sie składników). Formę kwadratową o boku 20 do 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto (będzie dość rzadkie). Piec w temperaturze 175°C przez 50 - 60 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Podawać z bitą śmietaną lub z polewą czekoladową.
Smacznego :)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2011/12/Piernik-na-Guinnessie.html