ßßß Cookit - przepis na Piegusek

Piegusek

nazwa

Wykonanie

Przesmaczne ciasto babkowe nakrapiane... makiem. Niezwykle łatwe w przygotowaniu, szybkie, a co najważniejsze bardzo smaczne :-).
Składniki:
300 g mąki pszennej tortowej
1 szklanka suchego maku
250 g drobnego cukru do wypieków
4 jajka
250 g masła
1 szklanka mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ekstrakt lub aromat do ciasta (waniliowy lub migdałowy)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.
Masło utrzeć z żółtkami i cukrem do otrzymania jasnej i puszystej masy. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mak, wlać mleko, aromat - wszystko delikatnie wymieszać szpatułką. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek, delikatnie wymieszać.
Formę o średnicy 22 cm posmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Przelać do niej ciasto, wyrównać.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka (pierwsze 20 minut warto piec w niższej temperaturze piekarnika - 160ºC). Wyjąć, wystudzić.
Dowolnie udekorować - u mnie jest to biała czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej razem z 2 łyżkami masła.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/piegusek