ßßß Cookit - przepis na Smacznego :-).

Smacznego :-).

nazwa

Wykonanie

Skoro bułeczki dyniowo - pomarańczowe wyszły takie pyszne, może z tego ciasta usmażycie też pączki? W przepisie wprowadziłam kilka zmian, między innymi dodając jedno żółtko, by były bardziej delikatne. Wariacji przy pączkach dyniowych jest mnóstwo: można je nadziewać dżemem pomarańczowym, powidłami lub jak ja - masą kajmakową. Posypać orzeszkami, polać lukrem zwykłym lub kawowym, zrobić prążki z kajmaku lub czekolady. Wreszcie - z ciasta wyciąć oponki i obtoczyć je w cynamonowym cukrze. Przekonajcie się, jaka wersja będzie Waszą ulubioną :-).
Składniki na około 25 pączków:
3 szklanki mąki pszennej chlebowej
10 g drożdży suchych (2,5 łyżeczki) lub 20 g drożdży świeżych
3/4 szklanki mleka
1 szklanka puree z dyni (280 g)*
1 jajko
1 żółtko
40 g masła, roztopionego i przestudzonego
70 g drobnego cukru do wypieków lub jasnego brązowego cukru
pół łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka ekstraktu z wanilii lub wódki/rumu/likieru pomarańczowego
do nadziania pączków: masa kajmakowa z puszki (dulce de leche)
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn - tutaj instrukcja), dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość około 1,3 cm i szklanką o średnicy 6,5 - 7 cm wykrawać pączki. Odkładać je na blaszkę oprószoną mąką do podwojenia objętości (powinny być bardzo dobrze napuszone, ale nie przerośnięte).
Po wyrośnieciu smażyć pączki w oleju rozgrzanym do temperatury 175ºC, po kilka minut z każdej strony. Temperatura oleju nie powinna być zbyt wysoka, ponieważ pączki szybko zbrązowieją od zewnątrz, a w środku będą surowe. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia.
Jeszcze ciepłe nadziewać masą kajmakową z puszki. Na wierzchu pączków zrobić prążki z kajmaku - wyciskane z rękawa cukierniczego.
Metoda dla maszynistów:
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego przepisu.
* Można wykorzystać gotowe puree z puszki lub zrobić je samemu - skorzystaj z przepisu na domowe puree dyniowe . To proste!
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/paczki-dyniowe-z-kajmakiem