ßßß Cookit - przepis na Lody z marakują

Lody z marakują

nazwa

Wykonanie

Najbardziej rześkie, orzeźwiąjące domowe lody, jakie zrobiłam! Przepyszne! Makaruja może być najlepszym składników deserów, jogurtów czy smoothies podczas upałów; nadaje im lekko kwaśnego smaku. Do innych deserów z marakui powrócimy tego lata na MW :-)
Składniki na ok. 700 ml:
500 ml mleka 3,2% (pełnego)
6 żółtek
1/3 szklanki cukru z wanilią (np. domowego cukru waniliowego)
6 owoców marakui
Do garnuszka przelać mleko, doprowadzić do wrzenia.
W międzyczasie, zanim mleko się zagotuje, w misie miksera umieścić żółtka i cukier z wanilią. Utrzeć (trzepaczki miksera do ubijania białek) do uzyskania jasnego i puszystego kremu (kogel mogel). Do otrzymanego kremu dodać połowę zagotowanego mleka, zmiksować.
Mleko z żółtkami z powrotem przelać do garnuszka z pozostałym mlekiem i podgrzewać. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając łyżką, do lekkiego zgęstnienia: mieszanka powinna lekko oblepiać łyżkę (będzie lekko gęsta). Natychmiast zdjąć z palnika, nie doprowadzając do wrzenia - krem by się natychmiast zwarzył. Wystudzić.
Owoce marakui umyć, wydrążyć pulpę. Wymieszać (np. widelcem) z wystudzoną mieszanką mleczną, następnie schłodzić do temperatury lodówkowej.
Wlać do maszyny do lodów i dalej postępować według instrukcji jej producenta. Przełożyć do pojemniczka i włożyć na kilka godzin do zamrażarki.
Lody można również wykonać bez maszyny - schłodzone składniki zmiksować, przelać do pojemnika, włożyć do zamrażarki. Podczas chłodzenia mniej więcej co 30 minut przez pierwsze 3 godziny zmiksować, by nie wytworzyły się kryształki lodu i lody były bardziej puszyste. Zamrozić.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/lody-z-marakuja