Wykonanie
Najbardziej rześkie, orzeźwiąjące domowe
lody, jakie zrobiłam! Przepyszne! Makaruja może być najlepszym składników deserów,
jogurtów czy smoothies podczas upałów; nadaje im lekko kwaśnego smaku. Do innych deserów z
marakui powrócimy tego lata na MW :-)Składniki na ok. 700 ml:500 ml
mleka 3,2% (pełnego)6
żółtek1/3 szklanki
cukru z
wanilią (np. domowego
cukru waniliowego)6
owoców marakuiDo garnuszka przelać
mleko, doprowadzić do wrzenia.W międzyczasie, zanim
mleko się zagotuje, w misie miksera umieścić
żółtka i
cukier z
wanilią. Utrzeć (trzepaczki miksera do ubijania
białek) do uzyskania jasnego i puszystego kremu (kogel
mogel). Do otrzymanego kremu dodać połowę zagotowanego
mleka, zmiksować.
Mleko z
żółtkami z powrotem przelać do garnuszka z pozostałym
mlekiem i podgrzewać. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając łyżką, do lekkiego zgęstnienia: mieszanka powinna lekko oblepiać łyżkę (będzie lekko gęsta). Natychmiast zdjąć z palnika, nie doprowadzając do wrzenia - krem by się natychmiast zwarzył. Wystudzić.
Owoce marakui umyć, wydrążyć pulpę. Wymieszać (np. widelcem) z wystudzoną mieszanką
mleczną, następnie schłodzić do temperatury lodówkowej.Wlać do maszyny do
lodów i dalej postępować według instrukcji jej producenta. Przełożyć do pojemniczka i włożyć na kilka godzin do zamrażarki.
Lody można również wykonać bez maszyny - schłodzone składniki zmiksować, przelać do pojemnika, włożyć do zamrażarki. Podczas chłodzenia mniej więcej co 30 minut przez pierwsze 3 godziny zmiksować, by nie wytworzyły się kryształki
lodu i
lody były bardziej puszyste. Zamrozić.Smacznego :-).