ßßß Cookit - przepis na Lody mleczne (miękkie)

Lody mleczne (miękkie)

nazwa

Wykonanie

Można powiedzieć - lody jednoskładnikowe, które można dowolnie modyfikować. Bardzo proste w wykonaniu i lody są z tych soft-scoop, czyli miękkich (nie twardnieją na kamień w zamrażarce). Przepis powinien ucieszyć osoby, które boją się dodawać do lodów jajka, jak i nie posiadajacych maszyny do lodów (lepszy efekt, niż przy miksowaniu w zamrażarce lodów tradycyjnych). Przepis pochodzi z tej strony . Polecam!
Składniki na około 600 ml lodów:
1 puszka mleka skondensowanego nie słodzonego
120 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Mleko schłodzić do temperatury lodówkowej (najlepiej puszkę umieścić w lodówce 24 h przed planowanym przygotowaniem lodów).
Po tym czasie mleko wyjąć z lodówki, zawartość przelać do naczynia, ubić na gęstą masę przy użyciu miksera (końcówkami do ubijania białek), około 30 - 40 sekund, w zależności od miksera. Na koniec wsypać cukier, dodać ekstrakt i jeszcze chwilę miksować.
Zawartość przelać do maszyny do lodów i dalej postępować według jej instrukcji.
Lody można również przygotować bez maszyny do lodów. Zmiksowaną mieszankę przelać do pojemnika i umieścić w zamrażarce. Lody w ciągu procesu mrożenia wyciągać kilkakrotnie (np. w godzinowych odstępach) i powtarzać czynność miksowania. Dzięki temu rozbijają się tworzące się kryształki lodu i powstałe lody mają bardziej kremową konsystencję. Zamrozić.
Modyfikacje:
Lody kakaowe - 1 czubatą łyżkę kakao wymieszać z odrobiną zimnej wody, by powstała pasta. Następnie dodać jeszcze odrobinę wody, by powstała płynna kakaowa konsystencja. Dodać do lodów po dodaniu cukru i zmiksować.
Lody owocowe - na sam koniec dodać 100 g puree z owoców i zmiksować (w przypadku bananów lepiej jest użyć brązowego cukru).
Smacznego :)
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/lody-mleczne-miekkie