ßßß Cookit - przepis na Lody bez maszyny

Lody bez maszyny

nazwa

Wykonanie

Prosty przepis na puchate lody bez maszyny. Masa lodowa do przygotowania w 3 minuty, jeśli w lodówce mamy już przygotowany malinowy krem (curd), cytrynowy, z marakui, ale też limonkowy, pomarańczowy, porzeczkowy lub jagodowy :-). Dzięki sporej zawartości jajek w kremie oraz tłuszczu lody nie wymagają przygotowywania w maszynie do lodów. To bardzo duże ułatwienie! Otrzymane lody nie są light, smakują jak najlepsze, prawdziwe lody :-).
Składniki na 800 ml lodów:
300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
curd, czyli owocowy krem, schłodzony np. malinowy curd, cytrynowy curd, curd z owoców marakui, curd z mango (przygotowany z całej porcji w podlinkowanym przepisie czyli około 1,5 szklanki curdu)
opcjonalnie - małe kawałeczki owoców, otarta skórka z cytrusów itp.
Nie może być prościej. W misie miksera umieścić śmietanę kremówkę i ubić na sztywno, pod sam koniec miksowania dodając całą porcję (1,5 szklanki) schłodzonego owocowego curdu . Zmiksować do połączenia i otrzymania gęstego kremu (uważając, by krem się nie zwarzył, nie miksować bardzo długo).
Przygotowaną mieszankę przełożyć do płaskiego pojemniczka z pokrywką i zamrozić. Po 4 - 5 godzinach lody są zazwyczaj gotowe. Po nocy twardnieją, trzeba je wyjąć z lodówki na 20 minut przed podaniem.
Uwaga: w przepisie użyłam 300 ml kremówki, takie są opakowania w UK. Jeśli Twoja kremówka to opakowanie 250 ml, nie ma konieczności dokupowania kolejnej, można wykorzystać 250 ml. Curd najlepiej przygotować dzień wcześniej.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/lody-bez-maszyny