ßßß
Proste ciasto ucierane, w którym owoce nie opadają :-). Nuty egzotycznej dodają mu wiórki kokosowe, sok i skórka z limonki. Ciasto jest puszyste, delikatne i w sam raz wilgotne od jagód. Na piknik i do kawy :-).Składniki:180 g masła, w temperaturze pokojowejniepełna szklanka drobnego cukru do wypieków3 duże jajka1 i 3/4 szklanki mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli1 szklanka lekko ubitych (w szklance) wiórków kokosowych3/4 szklanki maślankisok i skórka otarta z 1 limonki3 szklanki jagódcukier puder, do oprószeniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek przesiać, wymieszać z solą i wiórkami kokosowymi, odłożyć.Masło i cukier utrzeć mikserem na jasną i puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, po każdym dokładnie ucierając do połączenia się składników. Dodawać odłożone suche składniki na przemian z maślanką, miksując. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników. Dodać skórkę i sok z limonki, zmiksować.Formę o wymiarach 22 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. W formie rozprowadzić równo ciasto, na wierzch wysypać owoce.Piec w temperaturze 175ºC przez 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.Smacznego :-).
Przepis pochodzi ze zbiorów Marthy Stewart (zmodyfikowany).