Wykonanie

Aby Was zachęcić do różnych deserów z wykorzystaniem kremu bawarskiego :-). K rem bawarski nie jest trudny w przygotowaniu i naprawdę szybki. To delikatny, puszysty krem przygotowany z gęstego kremu angielskiego wzmocnionego
żelatyną i wymieszany z
bitą śmietaną - pachnie i smakuje budyniowo lecz ma lekkość ptasiego mleczka. Ten deser to porcja dla 4 osób; szybki ale i wykwintny deser bawarski z frużeliną ze świeżych
truskawek. Po prostu pycha, co to dużo mówić pisać ;-).2
żółtka3 łyżki drobnego
cukru do wypieków60 ml
mleka1 łyżeczka pasty z
wanilii1,5 łyżeczki (6 g)
żelatyny w proszku lub 1,5 listka
żelatyny200 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
Żelatynę w proszku zalać małą ilością
wody, tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się
żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (
żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika.Do garnuszka przelać
mleko, zagotować.W międzyczasie, zanim
mleko się zagotuje, w misie miksera umieścić
żółtka,
cukier i
wanilię. Ubić (trzepaczkami miksera do ubijania
białek) do uzyskania jasnego, prawie białego i puszystego kremu (kogel
mogel). Do otrzymanego kremu dodać połowę zagotowanego
mleka, zmiksować.
Mleko z
żółtkami z powrotem przelać do garnuszka z pozostałym
mlekiem i podgrzewać. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając łyżką, do lekkiego zgęstnienia: mieszanka powinna lekko oblepiać łyżkę (będzie lekko gęsta), zdjąć z palnika. Nie można doprowadzić do wrzenia - krem by się natychmiast zwarzył . Dodać rozpuszczoną
żelatynę, dokładnie wymieszać do połączenia. Odłożyć do przestudzenia, nie można jednak pozwolić na stężenie kremu - musi pozostać płynny.
Śmietanę kremówkę przelać do misy miksera i ubić. Do ubitej dodać krem z
żelatyną, wymieszać dokładnie (lecz nie za długo, by nie kremówka nie zrobiła się rzadka) do połączenia; ja to robię przy pomocy kilku ruchów miksera.Frużelina truskawkowa:250 g
truskawek1 łyżeczka
żelatyny w proszku (4 g) lub 1 listek
żelatyny3 łyżki
cukru1 łyżka
soku z cytryny1 łyżeczka
skrobi ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce
wodyŻelatynę w proszku zalać 2 łyżkami
wody, odstawić do napęcznienia.W małym garnuszku wymieszać
owoce z
cukrem. Postawić na palniku o średniej mocy i podgrzewać do rozpuszczenia się
cukru (
owoce puszczą sporo soku). Dodać
cytrynę,
wodę ze
skrobią, dobrze wymieszać, zagotować, zdjąć z palnika.Napęczniałą
żelatynę dodać do gorących
owoców, wymieszać. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się
żelatyny. Nie doprowadzać do wrzenia! Zdjąć z palnika, pozostawić do wystudzenia.Frużelina powinna
mieć konsystencję żelu.Ponadto:8 pokruszonych
ciastek owsianychWykonanie:Przygotować 4 pucharki do deserów. Na dno każdego wysypać
ciasteczka. W pucharkach na zmianę układać warstwy kremu bawarskiego i frużeliny truskawkowej. Schłodzić.Przed podaniem ozdobić świeżymi
truskawkami.Smacznego :-).