Wykonanie

Ten deser zniknął z lodówki w ekspresowym tempie. Kwaskowe
morele i słodka panna cotta komponują się idealnie.Inspirację znalazłam tutaj .Składniki na 4 porcje:Mus
morelowy:180-200 g
moreli1/4 szklanka
cukruPiekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
Morele przekroić na pół, usunąć pestki i poukładać na blaszce wyłożonej pergaminem przeciętą stroną ku górze. Posypać równomiernie
cukrem i zapiekać 30-40 minut, aż zmiękną i puszczą sok. Wystudzić. Przełożyć całą zawartość blaszki do miski i zblendować na gładkie purée. Rozdzielić pomiędzy 4 szklanki, kieliszki, słoiki, itp., uważając by nie pobrudzić musem ścianek naczynia. Schować do lodówki, by warstwa morelowa nieco stężała.1 szklanka
mleka1 szklanka
śmietanki kremówki1/2 szklanki
cukru1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego2 łyżeczki
żelatyny2 łyżki gorącej
wodyŻelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, dokładnie wymieszać. Resztę składników umieścić w garnku i doprowadzić do wrzenia, podgrzewając na średnim ogniu. Wmieszać
żelatynę. Wystudzić i schłodzić w lodówce, a następnie rozlać do szklanek na mus z
moreli.Schować do lodówki do całkowitego stężenia.Dekoracja:8
moreli2 łyżki jasnego
brązowego cukru2-4 łyżki
wodylistki świeżej
miętyMorele przekroić na pół, usunąć pestki. Na patelni stopić
cukier, wlać
wodę i połączyć, by powstał
syrop. Wrzucić
morele i całość podgrzewać ciągle mieszając do momentu, aż
morele zmiękną (ale nie rozpadną się) i pokryją
syropem. Odłożyć do wystygnięcia (gorące
morele rozpuszczą panna cottę).Udekorować deser, układając po 4 połówki
moreli na wierzchu każdej porcji. Ozdobić
miętą. Przechowywać w lodówce.Życzę smacznego!




Udział w akcjach kulinarnych: