ßßß Cookit - przepis na Kisiel jagodowy

Kisiel jagodowy

nazwa

Wykonanie

Czasami zdarza mi się kupować gotowe produkty w torebkach, przyznaję. Nie zupki czy sosy czy polewy do ciast, ale tzw. słodkie kubki, na moje chwile słabości ;-). Uwielbiam wszelkie kaszki, ryże, kisiele, budynie, które tylko wystarczy wymieszać z wodą i można mieć naprawdę chwilę dla siebie. To chyba jeszcze zostało mi z czasów studenckich ;-). No dobra, skoro już się przyznałam, dodam jeszcze, że te chwile nie są tak częste, ponieważ muszę się wcześniej zaopatrzyć w te cudeńka w polskim sklepie, a z tym na obczyźnie wiadomo, różnie bywa. Zrobienie takiej słodkości w domu to również niewiele dłużej niż wymieszanie wszystkich składników, dlatego poniżej znajdziecie przepis na ciepły kubek domowego kisielu. Najlepiej mi smakuje z mieszanki owoców leśnych, a konsystencję ma na tyle gęstą, że można go nazwać kisielem i na tyle jednak płynną, że doskonale udaje taki kupny...
Składniki na 1 kubek:
pół szklanki jagód
pół szklanki wody
2 płaskie łyżeczki cukru
1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej
kilka kropel świeżo wyciśniętego soku z cytryny
W garnuszku wymieszać jagody z cukrem, sokiem z cytryny i wodą (część wody zachować). Zagotować.
Do pozostałej wody dodać łyżeczkę skrobi ziemniaczanej i rozrobić. Wlać do zagotowanej wody z jagodami i szybko wymieszać, by nie było grudek. Doprowadzić do wrzenia i gotować kilkanaście sekund.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/kisiel-jagodowy