ßßß Cookit - przepis na Dżem jagodowy

Dżem jagodowy

nazwa

Wykonanie

Ostatnie tegoroczne zbiory jagód przeznaczyłam na dżem.
Przepis jest niezwykle prosty i stosuję go od lat.
Z podanej porcji otrzymacie 3 słoiczki,
brunatnego cuda :)
Składniki:
800 g jagód
400 g cukru
2-3 łyżki wody
odrobina soku z cytryny ( opcjonalnie )
Owoce umyć i pozostawić, by dobrze obeschły. Zasypać cukrem, podlać wodą i podgrzewać na niewielkim ogniu. Dżem gotować ok 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Gorący przełożyć do wyparzonych słoiczków. Pasteryzować około 20 minut.
Aby wyparzyć słoiki, należy je umyć, ustawić na zimnej blaszce i wstawić do piekarnika na ok 10 minut ( temp 160 C )
Pasteryzowanie - Słoiki z gorącym dżemem wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 120 C. Najlepiej studzić w uchylonym piekarniku.
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2014/08/Dzem-jagodowy.html