ßßß Cookit - przepis na Gingerbread people

Gingerbread people

nazwa

Wykonanie

Piernikowe ludziki - tradycyjnie już kojarzą się ze świętami :-). Dla mnie były inspiracją na świąteczne prezenty - tym razem Wiktoria zabrała je do szkoły. Są przepyszne, pachnące, lekko twardnieją po upieczeniu, a może bardziej - robią się kruche. Gingerbread people są pieczone z dodatkiem melasy, która dodaje im zapachu, wilgoci i koloru, a im krócej pieczone - tym bardziej mięciutkie... Polecam!
Składniki na 70 sztuk:
750 g mąki pszennej
15 g proszku do pieczenia
5 g zmielonego imbiru
3 g zmielonej gałki muszkatołowej
2 g zmielonych goździków
2 g startego cynamonu
225 g masła
235 ml melasy (lub melasy pół na pół z golden syrupem/miodem)
180 g miałkiego brązowego cukru
120 ml wody
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przyprawami, odłożyć.
Pozostałe składniki (oprócz jajka) wrzucić do garnuszka, podgrzać, poczekać do roztopienia się i rozpuszczenia składników, mieszając.
Suche składniki wymieszać z rozpuszczonymi, na końcu dodając jajko, dobrze wymieszać lub zmiksować. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię, spłaszczyć i włożyć do lodówki na 3 godziny.
Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować (sporo rośnie w piekarniku), wycinać piernikowe ludziki, kłaść na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piec w temperaturze 175ºC przez 10 - 12 minut, w zależnosci od wielkości foremki. Wystudzić, udekorować lukrem np. królewskim .
Co zrobić, by pierniczki zmiękły?
Pierniczki po upieczeniu mogą mocno stwardnieć (powoduje to dodatek miodu). By zmiękły potrzebują pochłonąć odpowiednią dawkę wilgoci np. z powietrza lub owoców. Wtedy będą rozpływały się w ustach! Ułóż pierniczki (jeszcze przed lukrowaniem) na kratce i przenieś do pomieszczenia o wysokiej wilgotności, uchyl okno podczas deszczu ;-) (klimat brytyjski jest dość wilgotny, pierniczki miękną u mnie szybko, już po 3 dniach). Jeśli u Ciebie w domu jest dość sucho, schowaj pierniczki do szczelnej puszki z kawałkami obranych jabłek. Jabłka wymieniaj co parę dni, by nie zaczęły pleśnieć. Pierniczki będą chłonęły wilgoć z owoców.
Smacznego :-).
Źródło przepisu - przepis pochodzi z tej strony .
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/gingerbread-people