ßßß Cookit - przepis na Crumble ze śliwkami i migdałami

Crumble ze śliwkami i migdałami

nazwa

Wykonanie

Niesamowicie pyszny deser - gorące śliwki pod kruszonką z migdałami. Idealne na podwieczorek, kiedy za oknem pada i wieje, a Wy macie w rękach to gorące cudo. Polecam!
Składniki na 4 porcje:
6 dużych dojrzałych czerwonych śliwek, odpestkowanych, pokrojonych na ćwiartki
4 łyżki cukru demerara
100 ml soku pomarańczowego
1 łyżeczka cynamonu
Składniki na kruszonkę:
150 g mąki pszennej
75 g masła
2 łyżki cukru demerara
4 łyżki płatków owsianych
50 g migdałów w płatkach + do posypania
Do garnuszka włożyć śliwki, cukier, sok, cynamon. Wymieszać i gotować przez 3 - 4 minuty. Podzielić pomiędzy 4 żaroodporne naczynia (np. ramekiny).
Wymieszać wszystkie składniki na kruszonkę, wyrabiając je między palcami, by powstały większe i mniejsze grudki.
Wyłożyć kruszonkę na owoce, posypać migdałami. Piec około 25 minut w temperaturze 180ºC. Wyjąć, podawać natychmiast np. z gałką lodów waniliowych.
Smacznego :-).
Przepis pochodzi z BBC GoodFood.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/crumble-ze-sliwkami-i-migdalami