ßßß Cookit - przepis na Crumble jabłkowo-cynamonowe z migdałami

Crumble jabłkowo-cynamonowe z migdałami

nazwa

Wykonanie

Kolejna odsłona moich ukochanych crumble. Tym razem wersja z jabłkiem i cynamonem - takie mini-szarlotki.
Na 4 kokilki średnicy 10 cm.
ok. 2 średnie jabłka
1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru (u mnie brązowy)
2 łyżki otrąb owsianych
2 łyżki masła + do wysmarowania kokilek
migdały w płatkach (do posypania)
szczypta cynamonu
Jabłka obrać, pokroić w większą kostkę, a następnie przełożyć do wysmarowanych masłem kokilek do max 3/4 ich wysokości. Posypać je cynamonem.
Zrobić kruszonkę: w misce wymieszać mąkę, cukier, masło i otręby, "krusząc" palcami powstałą masę. Pokruszyć ją na jabłka, a na kruszonkę wysypać płatki migdałów. Zapiekać crumble przez 30 minut w 180'C - piekarnik bez termoobiegu, nastawiony jedynie na "dół".
Można podawać samo lub z lodami waniliowymi/śmietankowymi, koniecznie ciepłe.
Źródło:http://elawkuchni.blogspot.com/2014/02/crumble-jabkowo-cynamonowe-z-migdaami.html