ßßß Cookit - przepis na Crumble. Po prostu. Bo gruszki

Crumble. Po prostu. Bo gruszki

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj przemówiły do mnie trzy smutne gruszki. Mówiły po francusku. Taka est więc moja interpretacja.
Crumble owsiano-migdałowe z gruszkami.
Lekki, gorący, aromatyczny, przepyszny i baaardzo zapychający deser. Po zjedzeniu jednej porcji nie mamy już ochoty na cokolwiek :D
Co potrzebowałam ? (podaję składniki na jedną salaterkę, czyli jedną porcję. U mnie były dwie)
gruszkę (1-2, zależy jak pokroicie i jakie macie salaterki)
łyżkę zimnego masła
łyżkę cukru
trzy łyżki mąki
dwie łyżki płatków owsianych
łyżka migdałów
szczypta (!) cynamonu
Jak ?
obieram gruszki i kroję je w drobną kosteczkę, wkładam na dno
masło topię w mikrofalówce
dodaję mąkę, płatki, cynamon, cukier i migdały i dokładnie mieszam
wyrabiam palcami by miało konsystencję kruszonki, jeśli jest zbyt zwarte to dodajcie któregoś z suchych składników
pokruszcie palcami na gruszki
włóżcie do piekarnika na 15 minut na 180 stopni lub na 20 minut na 160.
Rozmowa po francusku z gruszkami- zaliczona : )
Źródło:http://wegemniam.blogspot.com/2013/02/crumble-po-prostu-bo-gruszki.html