ßßß Cookit - przepis na Ciasto makowe z białek

Ciasto makowe z białek

nazwa

Wykonanie

Zwane jest również ciastem szklankowym. Oczywiście wiadomo dlaczego - wystarczy spojrzeć na listę składników... ;-). Kolejny pomysł na wykorzystanie nadmaru białek. Ciasto jest delikatne, mięciutkie i pachnące. W końcu nawet Pavłowa może się znudzić, jeśli jest pieczona raz na 2 tygodnie...
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka maku (nie trzeba mielić)
1 szklanka białek
1 szklanka cukru
1/2 szklanki wystudzonego, roztopionego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
bakalie (np. posiekane orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa)
kilka kropel ulubionego ekstraktu do ciast
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia, odłożyć.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Do otrzymanej piany dodać przesianą mąkę z proszkiem, mak, bakalie i roztopione masło - delikatnie wymieszać szpatułką.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką keksówki. Wyrównać.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Ciasto podczas pieczenia można przykryć folią aluminiową, by ciasto się zbyt mocno nie przypiekło.
Po upieczeniu można polać polewą czekoladową lub oprószyć cukrem pudrem.
* Moje ciasto jest niewielkich rozmiarów, ponieważ robiłam z połowy porcji (zostało mi 5 białek, które zajęły mi pół szklanki).
Smacznego :-).
Ciasto pochodzi z przepisu BeatySz.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-makowe-z-bialek