Wykonanie
Słynne owsiano -
kokosowe ciastka, z domieszką golden
syrupu. Podczas I Wojny Światowej pieczone przez australijskie
matki i żony dla ich chłopców walczących w Australian and New Zealand
Army Corps (ANZAC). Dlatego z początku zwane były 'ciastkami żołnierzy'. Przepis został tak skonstruowany, by dobrze znosiły daleki transport...
Ciastka są pyszne. Chrupiące w dniu pieczenia, łagodniejące i bardziej miękkie po kilku dniach przechowywania. Warto wypróbować!Składniki na 20 - 25
ciastek:85 g
płatków owsianych85 g
wiórków kokosowych100 g
mąki pszennej70 g
cukru pudru100 g
masła, roztopionego1 łyżka golden
syrupu /można zastąpić płynnym miodem/1 łyżeczka
sody oczyszczonejDo naczynia wsypać
płatki owsiane,
wiórki kokosowe,
mąkę i
cukier, wymieszać. W małym rondelku roztopić
masło, dodać golden
syrup, wymieszać (nie gotować).
Sodę wymieszać w szklance z 2 łyżkami wrzącej
wody, wlać do rondelka z
masłem i
syrupem, wymieszać. Połączyć zawartość rondelka z suchymi składnikami, wymieszać.Z ciasta robić kulki wielkości większego
orzecha włoskiego, kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, spłaszczać (zachowując odstepy,
ciastka się sporo rozleją na boki). Ja dodatkowo spłaszczałam je jeszcze po 2 minutach pieczenia.Piec w temperaturze 180ºC około 8 - 10 minut (uwaga: szybko 'łapią' kolor).Odczekać chwilę (będą bardzo miękkie), po kilku minutach przenieść na drucianą siatkę, by wystygły.Smacznego :-).
Źródło przepisu - magazyn 'GoodFood' - '101 cakes & bakes'.