Wykonanie
Słynne owsiano -
kokosowe ciasteczka, zwane też
ciastkami żołnierzy. Pieczone przez kobiety podczas I wojny Światowej dla australijskich żołnierzy z korpusu Australian and New Zeland
Army Corps (ANZAC) przebywających na froncie.
Ciasteczka tak zostały wymyślone, by dobrze znosić daleką
drogę pozostając przy tym śweże i smaczne. Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki . Polecam Wam baaaardzo :)Składniki na ok. 20-25 szt
ciasteczek:85g
płatków owsianych górskich (nie błyskawicznych)85g
wiórków kokosowych100g
mąki pszennej70g
cukru pudru100g rozpuszczonego
masła1 łyżka golden
syrupu lub
miodu (klik)1 płaska łyżeczka
sody2 łyżki wrzącej
wodyPłatki owsiane,
kokos,
mąkę i
cukier wymieszać.
Masło rozpuścić w rondelku. Zdjąć z ognia i dodać golden
syrup i dokładnie wymieszać.
Sodę wymieszać z wrzącą
woda i wlać do rondelka z
masłem i golden
syrupem (powinno sie lekko spienić). Całość wlać do sypkich składników i dobrze wymieszać. W dłoniach lepić kulki wielkości
orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej mata do pieczenia (leciutko je spłaszczyć - nie za mocno bo ciasto się rozleje i powstaną nam płaskie placki a nie do końca o to chodzi ;) ) Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 8-10 minut w temp 180 stopni (uwaga bo szybko łapią kolor). Po wyjęciu zostawić je na chwilę na blaszce (
będa bardzo miękkie) a następnie delikatnie przenieść na kratkę i tak studzić.Smacznego :)