Wykonanie
Ze składników, które miałam w domu, wykombinowałam taką oto zdrową granolę, idealną na śniadanie, z
jogurtem lub
mlekiem! :) Zapach i smak dzięki wodzie różanej - obłędny!Składniki:-200 g
płatków owsianych górskich-50 g
słonecznika, podprażonego-20 g
wiórków kokosowych-85 g
orzechów włoskich, posiekanych-85 g
miodu (użyłam wielokwiatowego)-10 g
masła-3 łyżki
wody różanejWykonanie:
Słonecznik podprażyć na suchej patelni.
Płatki, wiórki,
orzechy wysypać na blaszkę (użyłam tortownicy 24 cm).Dodać podprażony
słonecznik, wymieszać.Na patelni rozpuścić
masło z
miodem (jeśli był w stałej konsystencji). Dodać do wymieszanych składników, wymieszać.Dodać 1,5 łyżki
wody różanej, znów wymieszać. Na koniec dodać pozostałe 1,5 łyżki
wody i znów dokładnie wymieszać. Wstawić do nagrzanego do 150 stopni C piekarnika (ustawiłam termoobieg), piec ok. 45-55 min, do zrumienienia się składników. W międzyczasie kilka
razy przemieszać.Smacznego :)