Wykonanie
Składniki:6 jaj1,5 szklanki
cukru1,5 szklanki
oleju3-4 łyżki
octu3 łyżki
proszku do pieczenie3 szklanki
mąki2 długie łodygi
rabarbaru (
owoce wg uznania)Na kruszonkę:200g
mąki200g
cukru kryształu175g
masła (dla tych, którzy wolą większe kawałki 200g)1 łyżeczka ekstraktu zWszystkie składniki kruszonki ugniatać palcami aż się połączą.
Rabarbar pokroić na 1cm kawałki i zasypać połową szklanki
cukru. W misce ubić
jajka z
cukrem (ma powstać bardzo puszysty "kogel
mogel" a
cukier całkowicie się rozpuścić). Zmniejszyć obrotu miksera dolewając
olej i
ocet. Dosypać stopniowo
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do natłuszczonej i wyłożonej papierem formy. Wrzucić odsączony
rabarbar i zasypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175ºC na 40min (jeśli ciasto mocno się rumieni, wyłączyć wcześniej).