Wykonanie
Ostatnio, z powodu zbliżającego się sezonu, kierujecie do mnie dużo maili z prośbami o pomoc w wyborze dobrej maszyny do
lodów. Może nie pomogę wybrać konkretnej firmy (bo też nie chciałabym robić w tym miejscu reklamy), ale napiszę o takich maszynkach słów parę, za i przeciw, by łatwiej było Wam dokonać wyboru. Jeśli macie chęć podzielić się własnymi doświadczeniami lub polecić/odradzić konkretny model, ten wątek to odpowiednie do tego miejsce :-)Maszynka do produkcji
lodów - 'kręci' domowe
lody,
sorbety, mrożone
jogurty, schładza
napoje. Kręci
lody, napowietrzając je i od razu zamrażając, rozbija tworzące się w czasie tego procesu kryształki
lodu.
Maszyna posiada wyjmowaną misę lub sam wkład (dysk), które powinny znajdować się w zamrażarce na 24 godziny przed kręceniem
lodów (w okresie częstego robienia
lodów najlepiej by cały czas leżał w zamrażarce). Dlatego ważne jest wygospodarowanie wolnej przynajmniej połowy półki w zamrażarce (wkład zajmuje mniej miejsca). Misa taka zawiera pomiędzy podwójnymi ściankami specjalny płyn, który musi być zamrożony, by mogła pracować. Zamrożoną misę wkłada się następnie do maszynki, umieszcza się w niej mieszadło, włącza maszynkę i wlewa schłodzoną mieszankę (o której
mowa poniżej).Przygotowaną masę, z której chcemy otrzymać
lody lub
sorbet zawsze musimy schłodzić do temperatury lodówkowej. Przy produkcji niektórych rodzajów
lodów lub
sorbetów (w skład których wchodzą zamrożone
owoce) wystarczy po prostu wyjąć składniki z lodówki bądź zamrażarki, zmiksować i umieścić w maszynie. Ważne : najpierw włączamy maszynę,
potem wlewamy schłodzoną mieszankę, nie odwrotnie. Dodatki, czyli
owoce w cząstkach, kawałki
czekolady itp. dodajemy pod sam koniec kręcenia
lodów.Ważna jest jej pojemność - 0 , 6 litra to stanowczo zbyt mało, najlepsze są maszyny o pojemności 1 - 1 , 2 litra. Im wyższa moc maszyny, tym lepiej.Maszyna pracuje, czyli ‘kręci’
lody od 20 – 45 minut (w zależności od producenta).
Lody po tym czasie są już w gęste (bardziej lub mniej – w zależności od przepisu i użytych składników), puszyste, lecz najczęściej nie nadają się do formowania w gałki. Trzeba je umieścić w zamrażarce na kilka godzin.
Lody domowe, pozbawione sztucznych dodatków, są zazwyczaj bardzo twarde po dłuższym okresie mrożenia. Po kilku dniach przechowywania nie da się ich jeść od razu po wyjęciu z zamrażarki, w przeciwieństwie do
lodów ze sklepu. Pojemnik z
lodami należy wyjąć nawet około 1 godziny przed podaniem, by zdążyły zmięknąć. Na miękkość
lodów może wpłynąć dodanie do nich niewielkiej ilości
alkoholu (tylko w przepisach dla dorosłych), również
lody z większą ilością
żółtek i tłuszczu pozostają dłużej miękkie.Być może pomocne będzie wyliczenie zalet i wad.Zalety:kręcimy
lody wyłącznie z naturalnych składników, bez sztucznych barwników i konserwantów, czyli dokładnie wiemy, co zjadamymożemy sami wybierać smak, rodzaj
lodów lub
sorbetów i dodatki do nich – takiego wyboru nie da nam żaden sklep dla dzieci mających alergię na
mleko krowie – można przygotować
lody na
mleku sojowym/ryżowym/bez laktozy;
lody bez dodatku
jajek, dla tych, którzy ich nie tolerują; z fruktozą dla osób, które nie używają
białego cukruzimą można z powodzeniem wykorzystywać do
lodów owoce ze słoików lub zamrożone, dzięki
czemu korzystamy z maszynki praktycznie przez cały rokWady:wielkość maszynki, na którą trzeba znaleźć miejsce w kuchni, jak i na misę/wkład, który zajmuje dużo miejsca w zamrażarceczasochłonność – wkład należy zamrozić 24 godziny przed kręceniem
lodów, mieszankę do produkcji
lodów należy schłodzić – czasem przez całą noc,
potem kręcenie
lodów w maszynce – około 30 minut + mrożenie kilka godzinzużycie prąduniewielka ilość
lodów (maszynki posiadają pojemność od 0,6 L w górę)większy koszt
lodów w porównaniu z ceną kupnych, ale to z powodu używania naturalnych składników, a nie sztucznych wypełniaczyDla tych którzy jednak nie zdecydują się na zakup maszynki do
lodów:
Lody można również przygotować bez maszyny, choć jest to dużo bardziej pracochłonne, a efekt niestety nie będzie porównywalny. Przygotowaną schłodzoną mieszankę należy wtedy zmiksować na puszystą masę przy pomocy miksera, przelać do kontenera (pojemnika) i umieścić w zamrażarce.
Lody w ciągu procesu mrożenia wyciągać kilkakrotnie, gdy tylko zaczną się zamrażać na brzegach pojemnika (np. w godzinowych odstępach) i powtarzać czynność miksowania. Dzięki temu rozbijają się tworzące się kryształki
lodu (co normalnie robi maszyna) i powstałe
lody mają bardziej kremową konsystencję.Jednak decyzję o zakupie maszyny do
lodów pozostawiam Wam – znam osoby bardzo z niej zadowolone, znam i takie, które rzuciły ją gdzieś w kąt i żałują jej kupna... Ja z pewnością należę do tych pierwszych, co widać po ilości przepisów na
lody, które na tym blogu zamieściłam ;-)Więcej o budowie maszyny do domowej produkcji
lodów i użytkowaniu – znajdziecie na instrukcji obsługi dołączonej do każdej maszyny (są one bardzo różne).* zdjęcie pochodzi ze strony kenwoodworld.com