Wykonanie
Latem drugie śniadanie dla mnie to bajka - mieszam kilka warzyw lub
owoców, dodaję
zioła,
przyprawy i miksuję cudowne koktajle i smoothie. Lubię też wiedzieć jak zbawienny wpływ mają na organizm - dostarczają witamin, minerałów i na dodatek są pyszne! Tym razem mam dla Was genialne,
owocowo-warzywne smoothie - zielone smoothie z rukwią
wodną i
wodą kokosową - pobudza trawienie, nawadnia lepiej niż niejeden izotonik, jest bombą witaminową i energetyczną, a na dodatek jest fantastyczne w smaku!

O tak, tego mi było trzeba! zielono, gładko, pysznie i takie cudne, cudne "Youth" Daughter . Posłuchajcie...Od kiedy córka wróciła do domu z pierwszej tury wakacji, codziennie kręcimy koktajle i smoothie. W zasadzie wystarczy, żebym w kuchni i lodówce miała spory wybór składników i zawsze coś pysznego zmiksujemy. Nagle okazuje się, że
zioła świetnie smakują, że
mięta,
bazylia, rukiew
wodna, czy
bazylia fantastycznie pasują do
owoców, że warzywa i liście dodają koktajlom smaku, a największa frajdę mamy, gdy chłopaki próbują zgadnąć co tym razem zmiksowałyśmy.A dziś mam dla Was CUDOWNE zielone smoothie - pełne witami, energii, zdrowia i tak smaczne, tak pyszne, że nie można poprzestać na jednej szklance. To co, zmiksujemy zielone?RUKIEW
WODNA - ma świetny lekko
pieprzny i słodkawy smak. Jest
bobmą witaminową, pełną witamin: A, K, A, E, D i B, wspomaga trawienie, oczyszcza krew, jest polecana w terapii przeciwnowotworowej, świetnie wpływa na wygląd skóry i redukcję zmarszczek. Poprawia nastrój, i dostarcza dobrej energii.
SZPINAK słynie przede wszystkim z ogromnej zawartości żelaza, ale jest także źródłem wapnia, potasu, witaminy C, A, E i z grupy B, a także wielu składników mineralnych (jod, mangan, karoten).
Szpinak jest bogaty w antyoksydanty, wskazane jest jego spożywanie przy osłabieniu organizmu, przeziębieniach. Wspomaga prace mózgu, opóźnia procesy utraty pamięci, wspomaga procesy trawienne oraz pracę trzustki. Jest przy tym niskokaloryczny i neutralny w smaku, przez co świetnie łączy się w koktajlach z wieloma
warzywami i owocami, nie zmieniając smaku, a nadając piękny zielony kolor.
BANAN - prawdziwa bomba energetyczna - świetne źródło potasu, węglowodanów, magnezu. Zwiera także błonnik pokarmowy,
skrobię i witaminę C. Dają poczucie sytości, co pomaga nam unikać podjadania, są świetnym zastrzykiem energetycznym, pobudzają do pracy mózg, czyli idealnie na ciężki dzień.
AWOKADO - dzięki wysokiej zawartości kwasu oleinowego pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu, ma mnóstwo potasu, witamin (w tym cudownej E), kwasu foliowego. Przeciwutleniacze neutralizują wolne rodniki, wielonienasycone kwasy tłuszczowe pomagają kontrolować poziom
cukru we
krwi, a błonnik wspomaga pracę układu pokarmowego i zapobiega zaparciom.
WODA KOKOSOWA - naturalny izotonik, który fantastycznie nawadnia i reguluje gospodarkę
wodną organizmu (poziom elektrolitów niemal identyczny z tym, które ma osocze
krwi). Zawiera mnóstwo potasu, a także magnez, wapń, fosfor oraz witaminę C i witaminy z grupy B. Wskazana przy redukcji stresu i w walce z anemią. Działa zbawiennie na układ krwionośny, zmniejsza poziom szkodliwego cholesterolu, uspokaja nerwy, wspiera układ moczowy i pobudza trawienie. Ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, polecana także alergikom, może być spożywana przez cukrzyków. Poprawia stan skóry, włosów i paznokci, zawarta w niej kinetyna wspiera procesy opóźniające starzenie się komórek. Jest bardzo bardzo polecana dla osób na diecie i wyczynowych sportowców zamiast gotowych, dosładzanych izotoników.

Zielone smoothie z rukwią
wodną jest gładkie i kremowe, leciutko słodkie, mimo, iż nie zawieta ani kryształka
cukru. Fantastycznie łączy smaki
awokado,
banana, pieprznno-słodkiej rukwii i pysznej
wody kokosowej. Pokochacie je, promis!pęczek rukwii
wodnej - ok 50gspora garść
szpinaku - ok 50g1 nieduży
banan - ok 100g1 nieduże
awokado - ok 100g400g
wody kokosowejszklanka kostek
loduWszystko zmiksuj na gładkie smoothie i gotowe. W chłodny dzień możesz zmniejszyć ilość
lodu, podawaj od razu. Pycha!