Wykonanie
Ostatnio coraz modniejsze i popularniejsze robi się stosowanie różnych nietypowych dodatków do potraw. Moją uwagę niedawno przykuła spirulina. Jest ona algą morską będąca jedną z najbardziej pełnowartościowych roślin. Posiada bardzo dużo
białka (nawet do 70%), łatwo przyswajalnych witamin oraz minerałów (żelazo, cynk, miedź, mangan, selen), a także nienasycone kwasy tłuszczowe.Działanie spiruliny:oczyszcza organizm z toksynwspomaga proces przemiany materii i procesy trawiennewzmacnia system immunologicznypomaga leczyć infekcje i grypęstymuluje tworzenie
krwi i komórek macierzystych
szpiku kostnegopomaga obniżyć poziom
cukru we
krwi oraz poziom złego cholesteroluzmniejsza apetytCzęsto jest polecana wegetarianom, osobom osłabionym i będącym na diecie redukcyjnej, a także osobom z niedoborem żelaza.
dwie garstki
szpinaku1
jabłko1
bananpół płaskiej łyżeczki spiruliny1/4 szklanki
wodyJabłko (wraz ze skórką) oraz
banana kroimy na mniejsze części i umieszczamy w blenderze. Dodajemy liście
szpinaku,
wodę i blendujemy na gładką masę. Gdy całość już się zmiksuje dodajemy spirulinę i jeszcze chwilkę blendujemy.Jeśli ktoś będzie pierwszy raz używał spiruliny proponuje najpierw dodać jej trochę mniej. Za pierwszym razem dodałam dużą łyżeczkę i nie byłam w stanie tego wypić :)Przepis na jedną porcję.