Wykonanie
Wiele rzeczy w kuchni powstaje przez przypadek. Nie inaczej było z tym
syropem. Tak naprawę miała powstać
tarta, która marzyła mi się już od kilku lat. Chciałam jednak przyspieszyć pewne rzeczy i się nie udało. Na szczęście przy okazji powstał ten oto
syrop. Doskonale nadaje się do
drinków, czy też jako dodatek do
wody. Będzie w sam raz na cieplejsze dni.
Składniki:400 g
rabarbaru1
laska wanilii80 g
cukrusok z 1/2
cytryny300 ml
wodyWykonanie:
Rabarbar umyć i pokroić na kawałki (jeżeli chcemy uzyskać ładny, czerwony kolor, to go nie obieramy).Do garnka wlać
wodę,
sok z cytryny, wsypać
cukier, włożyć rozciętą
laskę wanilii. Gotować na małym ogniu do chwili kiedy rozpuści się
cukier. Włożyć
rabarbar i pogotować przez 5 minut na niewielkim ogniu. Odcedzić płyn przez gęste sito wyłożone gazą. (Miąższu nie wyrzucać, przyda się do kruszonek, lub jako dodatek do
jogurtu). Ponownie zlać płyn do garnka i zagotować. Gotować przez 2 minuty. Przelać do czystej butelki. Przechowywać w lodówce.