ßßß Cookit - przepis na Syrop rabarbarowy

Syrop rabarbarowy

nazwa

Wykonanie

Wiele rzeczy w kuchni powstaje przez przypadek. Nie inaczej było z tym syropem. Tak naprawę miała powstać tarta, która marzyła mi się już od kilku lat. Chciałam jednak przyspieszyć pewne rzeczy i się nie udało. Na szczęście przy okazji powstał ten oto syrop. Doskonale nadaje się do drinków, czy też jako dodatek do wody. Będzie w sam raz na cieplejsze dni.
Składniki:
400 g rabarbaru
1 laska wanilii
80 g cukru
sok z 1/2 cytryny
300 ml wody
Wykonanie:
Rabarbar umyć i pokroić na kawałki (jeżeli chcemy uzyskać ładny, czerwony kolor, to go nie obieramy).
Do garnka wlać wodę, sok z cytryny, wsypać cukier, włożyć rozciętą laskę wanilii. Gotować na małym ogniu do chwili kiedy rozpuści się cukier. Włożyć rabarbar i pogotować przez 5 minut na niewielkim ogniu. Odcedzić płyn przez gęste sito wyłożone gazą. (Miąższu nie wyrzucać, przyda się do kruszonek, lub jako dodatek do jogurtu). Ponownie zlać płyn do garnka i zagotować. Gotować przez 2 minuty. Przelać do czystej butelki. Przechowywać w lodówce.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2015/05/Syrop-rabarbarowy.html