ßßß Cookit - przepis na Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

nazwa

Wykonanie

W moim domu nie może ich zabraknąć na wigilijnym stole. Choć nie ma ograniczeń sezonowych na ich przyrządzanie, najbardziej smakują wyczekane przez rok, w ten jeden dzień. Podaję je jako jedno z dwóch pierogowych dań, przed deserowymi pierogami ze śliwką, miodem i orzechami .
Po więcej przepisów na pierogi zapraszam TUTAJ . Zobaczcie też wszystkie przepisy na Wigilię .
Pierogi z kapustą i grzybami z podanych proporcji wychodzi 70-80 pierogów
Składniki:
ciasto na pierogi według TEGO przepisu
100 g grzybów suszonych (borowików lub podgrzybków)
około 1 kg kapusty kiszonej
sól
pieprz
2 liście laurowe
200 g cebuli
60 g masła
Przygotowanie:
Grzyby suszone płuczemy trzykrotnie pod bieżącą wodą i namaczamy na całą noc. Gotujemy do miękkości w wodzie, w której się moczyły. Odcedzamy, wywar zachowujemy.
Kapustę gotujemy (45-50 minut) w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego oraz wywaru z gotowania grzybów (wywar grzybowy wlewamy ostrożnie, pozostawiając na dnie osad, który wytworzył się podczas gotowania). Studzimy.
Cebulę obieramy, siekamy drobno i smażymy na maśle aż się zeszkli.
Ostudzoną kapustę dokładnie odciskamy z płynu i siekamy. Grzyby siekamy drobno i dodajemy do kapusty wraz z cebulą. Przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
Zagniatamy ciasto pierogowe. Wałkujemy, szklanką lub obręczą wycinamy koła. Na każde nakładamy farsz i lepimy pierogi. Gotujemy w osolonym wrzątku do momentu, aż wypłyną.
Podajemy z klarowanym masłem .
Składnik główny:
grzyby
Składnik główny:
grzyby leśne
Rodzaj dania:
Przekąska
Inne
Źródło:http://artkulinaria.pl/pierogi-z-kapusta-i-grzybami