Wykonanie
W moim domu nie może ich zabraknąć na wigilijnym
stole. Choć nie ma ograniczeń sezonowych na ich przyrządzanie, najbardziej smakują wyczekane przez rok, w ten jeden dzień. Podaję je jako jedno z dwóch pierogowych dań, przed deserowymi pierogami ze
śliwką,
miodem i
orzechami .Po więcej przepisów na pierogi zapraszam TUTAJ . Zobaczcie też wszystkie przepisy na Wigilię .
Pierogi z
kapustą i
grzybami z podanych proporcji wychodzi 70-80 pierogówSkładniki:ciasto na pierogi według TEGO przepisu100 g
grzybów suszonych (
borowików lub podgrzybków)około 1 kg
kapusty kiszonejsólpieprz2
liście laurowe200 g
cebuli60 g
masłaPrzygotowanie:
Grzyby suszone płuczemy trzykrotnie pod bieżącą
wodą i namaczamy na całą noc. Gotujemy do miękkości w wodzie, w której się moczyły. Odcedzamy,
wywar zachowujemy.
Kapustę gotujemy (45-50 minut) w osolonej wodzie z dodatkiem
liścia laurowego oraz
wywaru z gotowania
grzybów (
wywar grzybowy wlewamy ostrożnie, pozostawiając na dnie osad, który wytworzył się podczas gotowania). Studzimy.
Cebulę obieramy, siekamy drobno i smażymy na
maśle aż się zeszkli.Ostudzoną
kapustę dokładnie odciskamy z płynu i siekamy.
Grzyby siekamy drobno i dodajemy do
kapusty wraz z
cebulą. Przyprawiamy
solą i
pieprzem, dokładnie mieszamy.Zagniatamy ciasto pierogowe. Wałkujemy, szklanką lub obręczą wycinamy koła. Na każde nakładamy farsz i lepimy pierogi. Gotujemy w osolonym wrzątku do momentu, aż wypłyną.Podajemy z klarowanym
masłem .
Składnik główny:
grzybySkładnik główny:
grzyby leśneRodzaj dania:PrzekąskaInne