ßßß Cookit - przepis na Tartinka z matjasem, curry i pomarańczą

Tartinka z matjasem, curry i pomarańczą

nazwa

Wykonanie

Pikantna przekąska fingerfood z matjasem - na sylwestra, karnawał i inne towarzyskie spotkania. Zdecydowany smak pieczywa razowego i curry doskonale przełamuje orzeźwiająca pomarańcza.
Składniki na 10 przekąsek:
kilka kromek pieczywa razowego*
100 g matjasa
50 g gęstego majonezu
5 g curry
pieprz
natka pietruszki
kilka obranych z błon cząstek pomarańczy
Przygotowanie:
Z kromek chleba wykroić krążki o średnicy 4 cm (jeżeli decydujecie się na kwadraty, z kromek należy najpierw odciąć skórki). Majonez wymieszać z curry, przyprawić pieprzem. Matjasa pokroić na kawałki wielkości przygotowanego pieczywa (ja wykroiłam krążki).
Na każdy chlebowy krążek nałożyć majonez z curry, matjasa, listek natki pietruszki i małą cząstkę pomarańczy.
*w zależności od tego, czy z kromek będą wycinane krążki, czy też kwadraty.
,
Składnik główny:
śledź,
Składnik główny:
ryba,
Składnik główny:
curry,
Składnik główny:
pomarańcza,
Składnik główny:
matjas,
Rodzaj dania:
Przekąska,
Ryby i owoce morza,
Inne,
Źródło:http://artkulinaria.pl/magia-gotowania/przepisy/tartinka-z-matjasem-curry-i-pomarancza