Wykonanie
Kruche ciasto z
cukrem trzcinowym i
orzechową masą. Chrupiące połówki
włoskich orzechów polane słodką polewą z karmelu rozpływają się w ustach. Takie ciasto, to kwintesencja najlepszego smaku
słodyczy...Obecność karmelu sprawia, że
tarta jest dość słodka . Ale gwarantuję jej smakiem, że naprawdę warto się skusićMała uwaga: do kruchego ciasta - zamiast
cukru trzcinowego - możecie oczywiście użyć
cukru pudru, będzie ono wówczas delikatniejsze.Polecamy też więcej przepisów na : Tarty Nasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy: kruche ciasto,
orzechy, karmel
(na formę do tarty o średnicy 24 cm)Składniki na kruche ciasto200 g
mąki100 g
masła100 g
cukru trzcinowego1 małe
jajkoSkładniki na
orzechową masę:200 g obranych
orzechów włoskich65 g
śmietany 30%30 g
cukru kryształu1 małe
jajkoDodatkowo:150 g ładnych połówek
orzechów włoskich125 g
cukru kryształu na karmelok. 50 g
śmietany 30%Przed przygotowaniem polecam:poradnik o kruchym cieście - o składnikach, przygotowaniu i pieczeniuprzepisy na najlepsze ciasto kruche na
spody, tarty i tartaletkiPrzygotowanie:
Mąkę wsypać na stolnicę, dodać
cukier i schłodzone
masło - dokładnie posiekać nożem na "
kaszę". Dodać całe
jajko i szybko zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w przezroczystą folię i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na koło o średnicy odrobinę większej niż średnica foremki. Włożyć do foremki dociskając do dna i brzegów, wyrównać. Wstawić do lodówki na czas nagrzewania piekarnika.Piekarnik zagrzać do temperatury 180 stopni (program góra/dół). Przygotować folię aluminiową i suchy
groch lub
kaszę do pieczenia "na ślepo". Kiedy piekarnik osiągnie wymaganą temperaturę, ciasto w foremce wyłożyć folią aluminiową i wysypać suszonych
grochem. Wstawić do piekarnika na około 20 minut. Po tym czasie zdjąć folię z
grochem i dopiec około 5-10 minut, aby środek lekko zrumienił się. Upieczone ciasto przestudzić przed nałożeniem masy.W czasie, kiedy piecze się ciasto kruche, przygotować masę
orzechową :
orzechy włoskie posiekać, wymieszać z
cukrem,
śmietaną i
jajkiem. Nałożyć na przestudzony kruchy spód i dokładnie rozprowadzić po całej powierzchni. Dopiec w piekarniku przez około 5-10 minut. Wyjąć i ostudzić. Połówki
orzechów ułożyć na całej powierzchni tarty.Przygotować polewę karmelową . Na suchą patelnię wysypać
cukier i podgrzewać, aż się rozpuści. Kiedy będzie płynny i nabierze brązowej barwy dolewać
śmietanę i energicznie całość mieszać. Całość ma się zagotować. Karmelową polewę nabierać łyżką i polewać wierzch ciasta. Polewa powinna wniknąć w szczeliny pomiędzy
orzechami, staramy się pozostawić na wierzchu kawałki
orzechów. Dlatego najlepiej zrobić to szybko, ponieważ polewa szybko gęstnieje.
,Składnik główny:ciasto kruche,Składnik główny:
orzechy,Składnik główny:karmel,Rodzaj dania:Ciasto,