Wykonanie
Zapotrzebowanie na tą zupę zgłosiła moja córka. Odkąd rzuciła jedzeniowe zło wszelakie (które - mimo naszych zdrowych nawyków żywieniowych - jako nastoletnie pokolenie przyjmować czuła się w obowiązku) - rozpoczęła etap żywienia zgodny z własną grupą
krwi. Nie rozpisująć się w temacie (a może kiedyś napiszę osobny post) muszę przyznać, że zdrowotnie efekty przynosi znakomite.Ta zupa dedykowana jest nie tylko miłośnikom zup po prostu, ale również posiadaczom grupy
krwi A, zwanej rolniczą. Jej łagodość możecie regulować większą iloścą przypraw (ale nie
pieprzu). Nam smakowała w wersji, którą prezentuję według proporcji poniżej. W zimie zapewne ogrzeję ją większą ilością
imbiru i
curry, choć trzeba przyznać, że żytnie grzanki nadają tej zupie charakteru :)

Zainspirowany przepisem Marty Steward. Z drobnymi zmianami.3-4 porcjeSkładniki:1 + 1 łyżka
masła klarowanego1 + 1 łyżka
oliwy extra vergine50 g obranej i drobno pokrojonej
cebuli1 litr
wody500 g
młodej marchwi + 2 szt. do dekoracji (ładne, drobne)1 łyżeczka
miodusólpieprz (opcjonalnie)szczypta
imbiruszczypta
curry (lub więcej, jeśli lubicie zaostrzony smak)2-3 kromki
chleba żytniego (użyłam tradycyjnego, na zakwasie)
natka pietruszkiPrzygotowanie:
Marchew obieramy i kroimy na kawałki.
Marchew do dekoracji tylko obieramy. Po jednej łyżce
masła klarowanego i
oliwy rozpuszczamy w garnku i szklimy
cebulę. Dodajemy pokrojoną
marchew, chwilę przesmażamy, a następie zalewamy
wodą. Doprowadzamy do wrzenia i wkładamy całe
marchewki dekoracyjne. Solimy. Gotujemy, aż pokrojona
marchew będzie miękka. Wyjmujemy
marchew w całości, a zawartość garnka dokładnie miksujemy. Przyprawiamy
curry,
miodem i
imbirem oraz opcjonalnie
pieprzem. Chwilę gotujemy na małym ogniu i odstawiamy.
Chleb kroimy na drobną kostkę. Rozgrzewamy patelnię, topimy
maslo klarowane i
oliwę. Kostki
pieczywa smażymy, aż będą chrupiące.
Natkę pietruszki drobno siekamy.
Marchew do dekoracji przekrawamy wzdłuż na pół.Na talerz wylewamy zupę. Kładziemy połówkę
marchwi, wykładamy grzanki i posypujemy
natką pietruszki. Zupę można dodatkowo polać
oliwą exra vergine.


Składnik główny:
marchewRodzaj dania:Zupa