ßßß Cookit - przepis na Krem z karotki z grzankami żytnimi

Krem z karotki z grzankami żytnimi

nazwa

Wykonanie

Zapotrzebowanie na tą zupę zgłosiła moja córka. Odkąd rzuciła jedzeniowe zło wszelakie (które - mimo naszych zdrowych nawyków żywieniowych - jako nastoletnie pokolenie przyjmować czuła się w obowiązku) - rozpoczęła etap żywienia zgodny z własną grupą krwi. Nie rozpisująć się w temacie (a może kiedyś napiszę osobny post) muszę przyznać, że zdrowotnie efekty przynosi znakomite.
Ta zupa dedykowana jest nie tylko miłośnikom zup po prostu, ale również posiadaczom grupy krwi A, zwanej rolniczą. Jej łagodość możecie regulować większą iloścą przypraw (ale nie pieprzu). Nam smakowała w wersji, którą prezentuję według proporcji poniżej. W zimie zapewne ogrzeję ją większą ilością imbiru i curry, choć trzeba przyznać, że żytnie grzanki nadają tej zupie charakteru :)
Zainspirowany przepisem Marty Steward. Z drobnymi zmianami.
3-4 porcje
Składniki:
1 + 1 łyżka masła klarowanego
1 + 1 łyżka oliwy extra vergine
50 g obranej i drobno pokrojonej cebuli
1 litr wody
500 g młodej marchwi + 2 szt. do dekoracji (ładne, drobne)
1 łyżeczka miodu
sól
pieprz (opcjonalnie)
szczypta imbiru
szczypta curry (lub więcej, jeśli lubicie zaostrzony smak)
2-3 kromki chleba żytniego (użyłam tradycyjnego, na zakwasie)
natka pietruszki
Przygotowanie:
Marchew obieramy i kroimy na kawałki. Marchew do dekoracji tylko obieramy. Po jednej łyżce masła klarowanego i oliwy rozpuszczamy w garnku i szklimy cebulę. Dodajemy pokrojoną marchew, chwilę przesmażamy, a następie zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia i wkładamy całe marchewki dekoracyjne. Solimy. Gotujemy, aż pokrojona marchew będzie miękka. Wyjmujemy marchew w całości, a zawartość garnka dokładnie miksujemy. Przyprawiamy curry, miodem i imbirem oraz opcjonalnie pieprzem. Chwilę gotujemy na małym ogniu i odstawiamy.
Chleb kroimy na drobną kostkę. Rozgrzewamy patelnię, topimy maslo klarowane i oliwę. Kostki pieczywa smażymy, aż będą chrupiące. Natkę pietruszki drobno siekamy. Marchew do dekoracji przekrawamy wzdłuż na pół.
Na talerz wylewamy zupę. Kładziemy połówkę marchwi, wykładamy grzanki i posypujemy natką pietruszki. Zupę można dodatkowo polać oliwą exra vergine.
Składnik główny:
marchew
Rodzaj dania:
Zupa
Źródło:http://artkulinaria.pl/krem-z-karotki