ßßß Cookit - przepis na Domowa przyprawa korzenna do piernika

Domowa przyprawa korzenna do piernika

nazwa

Wykonanie

Ciemniejsza z natury, bogatsza w składniki i bardziej aromatyczna. I nie zawiera wypełniaczy w postaci mąki, cukru i kakao. O tak, domowa przyprawa do piernika różni się, jak zresztą wszystkie domowe wyroby - od tej kupnej.
Mieszankę przygotowałam dziś rano, przez cały dzień jej składniki uwolniły w szczelnie zamkniętym słoiczku niesamowity aromat. W rondelku podgrzewam właśnie miód z masłem. To ostatni moment, aby przystąpić do przygotowania staropolskiego piernika .
Składniki:
40 g kory cynamonu (można użyć już zmielonej)
2 płaskie łyżki mielonego imbiru
1 ziarno gałki muszkatołowej (ok. 10 g)
15 ziaren ziela angielskiego
2 łyżki goździków
2 łyżeczki ziaren kolendry
15 strączków kardamonu w łupinach
1 łyżeczka pieprzu kolorowego (lub 2, jeśli lubimy ostrzejszy aromat)
1-2 gwiazdy anyżu
Przygotowanie:
Korę cynamonu rozbijamy lekko tłuczkiem, kardamon wyłuskujemy z łupin, z gwiazdy anyżu wyłuskujemy nasiona.
Wszystkie składniki ucieramy w moździerzu lub mielimy. Gałkę muszkatołową ścieramy na drobnych oczkach tarki. Mieszankę w razie potrzeby przesiewamy przez sitko.
Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku z dala od światła.
Na zdjęciu: Część przypraw użytych dio mieszanki. Jasnozielone łupiny kryją nasiona kardamonu, przed utarciem należy je wyłuskać. Te błyszczące, to nasiona wyjęte z gwiazdy anyżu.
,
Źródło:http://artkulinaria.pl/domowa-przyprawa-korzenna-do-piernika