Wykonanie
Chłodnik z
ogórków gruntowych. Idealna zupa na upały.Uprażona
dynia przyjemnie chrupie i warto jej użyć do posypania zupy.Składniki:750 g
ogórków gruntowych1 średniej wielkości ząbek
czosnku400g gęstego
jogurtu naturalnego lub greckiego2-3 szklanki
kefiru3-4 łyżki posiekanego
koperku2-3 łyżki posiekanej
mięty2 garści pestek dyni
sól,
pieprzdo podania opcjonalnie z młodymi
ziemniakamiWykonanie:Chłodnik musi być porządnie schłodzony, w związku z tym najlepiej wszystkie składniki włożyć do lodówki jeszcze przed rozpoczęciem jego przyrządzania - oczywiście jeśli mamy na to czas.
Ogórki dokładnie umyć. Zetrzeć na tarce - na grubych oczkach - wraz ze skórką.
Czosnek posiekać i dokładnie rozetrzeć na desce nożem wraz z
solą (jakieś pół łyżeczki) - dzięki temu uzyskamy gładką pastę
czosnkową.
Koperek i
miętę posiekać.
Jogurt połączyć z pastą
czosnkową, dodać ok. pół łyżeczki
pieprzu, dokładnie wymieszać. Dodać starte
ogórki i posiekane
zioła. Wymieszać. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Przynajmniej na pół godziny*, "do przegryzienia się" składników.Po wyjęciu z lodówki dodać
kefir - w takiej ilości by uzyskać pożądaną gęstość.
Ogórki podczas leżakowania w lodówce powinny już puścić nieco
wody. Doprawić
solą i
pieprzem - do smaku.Przed podaniem posypać uprażonymi na suchej patelni lub w piekarniku
pestkami dyni. Bardzo dobrze komponują się z
ogórkiem.*jeśli składniki wcześniej były w lodówce, jeśli były w temperaturze pokojowej, na co najmniej 2 godziny