Wykonanie
Składniki2 porcje300 g dojrzałych i soczystych
truskawek1/4 szklanki
wody2 łyżki
soku z cytryny2 łyżki
miodu lub
cukru1/2 - 1 łyżeczka drobno startego
imbiruDo podania:200 g
jogurtu (greckiego lub naturalnego)świeża
miętaopcjonalnie: opieczone w tosterze chrupiące
pieczywo, pokruszony
ser fetaPrzygotowanie
Truskawki opłukać i oderwać szypułki, pokroić na mniejsze kawałeczki i włożyć do garnka. Dodać
wodę,
sok z cytryny,
miód,
imbir. Zagotować a następnie zmiksować, przelać przez sito (przetrzeć wypukłą stroną łyżki), doprawić w razie potrzeby
cukrem. Dobrze schłodzić.Podawać w małych miseczkach lub szerokich talerzach z dodatkiem
jogurtu (wcześniej wymieszanego łyżką), posypać świeżą
miętą.