Wykonanie
Sezon
truskawkowy, to idealny moment, żeby pomyśleć o zrobieniu słodkich zapasów na zimę. W koperkowej kuchni produkcja
dżemów idzie już pełną parą (głównie dlatego, że Mała I najbardziej na świecie lubi właśnie
truskawkowe dżemy). A
dżemy powstają u nas przeróżne. Zwykłe
truskawkowe,
truskawkowe z
wanilią,
truskawkowe z
rabarbarem, czy właśnie, jak dziś, z
miętą.
Dżem pierwszy raz zrobiłam w zeszłym roku (zdjęcia pochodzą właśnie z zeszłego roku), był to na tyle udany eksperyment, że o ogromną przyjemnością dzielę się przepisem na
Dżem truskawkowy z
miętą .
Składniki:1 kg
truskawekGarść suszonych listków
mięty¼ szklanki
wody2 garści świeżych liści
mięty1 łyżka
soku z cytryny350g
cukru1 żelfix 3:1 (taki na 1 kg
owoców)Wykonanie:
Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek, a następnie kroimy na kawałki, wsypujemy do garnka i skrapiamy
sokiem z cytrynySuszoną
miętę zalewamy ¼ szklanki wrzątku, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut, następnie sam
wywar wlewamy do
truskawek.Świeże listki
mięty myjemy, drobno siekamy i mieszamy z
truskawkami.
Truskawki zasypujemy
cukrem i odstawiamy na godzinę.Do
truskawek w garnku dosypujemy żelfix, dokładnie mieszamy, i zagotowujemy. Gotujemy przez 3 minuty, ciągle mieszając, a następnie, gorącym
dżemem napełniamy, przygotowane wcześniej, słoiki (wymyte, wyparzone i wysuszone). Dokładnie zakręcamy i odstawiamy do góry dnem, do ostygnięcia.