Wykonanie
Składniki2 porcje6
zielonych szparagów6 cienkich plasterków
szynki parmeńskiej (lub serrano)1/2 łyżeczki
masła2
jajkaDo podania:
pieczywo (np. domowe)PrzygotowanieZagotować
wodę w szerszym garnku. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
Szparagi opłukać i odłamać twarde i zdrewniałe grubsze końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Łodygi wrzucić na wrzątek i gotować przez 1 minutę, odcedzić i od razu przepłukać i schłodzić zimną
wodą.
Szparagi zawinąć w plasterki
szynki. Główki
szparagów wysmarować odrobiną
masła. Tak przygotowane
szparagi włożyć do żaroodpornego naczynia i zapiekać w nagrzanym piekarniku przez 10 minut .W międzyczasie ugotować
jajka na miękko .
Jajka włożyć do garnka z ciepłą
wodą i zagotować. Gotować 3 min od momentu zagotowania
wody. Natychmiast zdjąć z ognia, wstawić do zlewu i zalać zimną
wodą.