Wykonanie
SkładnikiCiasto:250 g
mąki pszennej tortowej*50 g
cukruszczypta
soli1 łyżeczka
proszku do pieczenia200 g zimnego
masła4
żółtka (
białka zachować do
bezy)
Budyń:1
budyń waniliowy lub
śmietankowy (37 lub 40 g opakowanie)500 ml
mleka2 łyżki
cukruOwoce:900 g
śliwek węgierek2 łyżki
mąki ryżowej lub ziemniaczanej
Beza:4
białka200 g
cukru3 łyżeczki
mąki ryżowej lub ziemniaczanejoraz: garść
orzechów laskowychPrzygotowanieCiasto: Piekarnik nagrzać do 170 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).
Mąkę wsypać miski, dodać
cukier,
sól, proszek i wymieszać. Dodać pokrojone zimne
masło i rozcierać je palcami razem z
mąką aż powstanie drobna kruszonka.Dodać
żółtka i szybko zagnieść ciasto. Wylepić nim większą formę o wymiarach 26 x 36 cm uprzednio wysmarowaną
masłem i wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut na złoty kolor.
Budyń: Ugotować
budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu (używając 500 ml
mleka i w razie potrzeby dodając 2 łyżki
cukru).
Owoce:
Śliwki pokroić na kawałki, wyrzucić pestki.
Owoce obtoczyć w
mące ryżowej lub ziemniaczanej.
Beza:
Białka rozmiksować w czystej misce, następnie ubić na sztywną pianę stopniowo dodając
cukier. Po dodanym cukrze ubijać jeszcze przez około 5 minut na gęstą i błyszczącą pianę. Na koniec zmiksować z
mąką ziemniaczaną lub
ryżową.Na podpieczonym spodzie wyłożyć
budyń, na budyniu położyć
śliwki, przykryć
bezą i wstawić do piekarnika. Piec przez 20 minut w 170 stopniach C.Zmniejszyć temperaturę do 60 stopni C i włączyć termoobieg, posypać
bezę orzechami (obranymi i rozdrobnionymi) i suszyć
bezę przez 20 minut.Wskazówki* dla urozmaicenia dodałam mieszankę mąk: 150 g pszennej + 50 g ryżowej i 50 g kokosowej