ßßß Cookit - przepis na Ciasto kruche ze śliwkami, budyniem i bezą

Ciasto kruche ze śliwkami, budyniem i bezą

nazwa

Wykonanie

Składniki
Ciasto:
250 g mąki pszennej tortowej*
50 g cukru
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g zimnego masła
4 żółtka (białka zachować do bezy)
Budyń:
1 budyń waniliowy lub śmietankowy (37 lub 40 g opakowanie)
500 ml mleka
2 łyżki cukru
Owoce:
900 g śliwek węgierek
2 łyżki mąki ryżowej lub ziemniaczanej
Beza:
4 białka
200 g cukru
3 łyżeczki mąki ryżowej lub ziemniaczanej
oraz: garść orzechów laskowych
Przygotowanie
Ciasto: Piekarnik nagrzać do 170 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Mąkę wsypać miski, dodać cukier, sól, proszek i wymieszać. Dodać pokrojone zimne masło i rozcierać je palcami razem z mąką aż powstanie drobna kruszonka.
Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Wylepić nim większą formę o wymiarach 26 x 36 cm uprzednio wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut na złoty kolor.
Budyń: Ugotować budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu (używając 500 ml mleka i w razie potrzeby dodając 2 łyżki cukru).
Owoce: Śliwki pokroić na kawałki, wyrzucić pestki. Owoce obtoczyć w mące ryżowej lub ziemniaczanej.
Beza: Białka rozmiksować w czystej misce, następnie ubić na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Po dodanym cukrze ubijać jeszcze przez około 5 minut na gęstą i błyszczącą pianę. Na koniec zmiksować z mąką ziemniaczaną lub ryżową.
Na podpieczonym spodzie wyłożyć budyń, na budyniu położyć śliwki, przykryć bezą i wstawić do piekarnika. Piec przez 20 minut w 170 stopniach C.
Zmniejszyć temperaturę do 60 stopni C i włączyć termoobieg, posypać bezę orzechami (obranymi i rozdrobnionymi) i suszyć bezę przez 20 minut.
Wskazówki
* dla urozmaicenia dodałam mieszankę mąk: 150 g pszennej + 50 g ryżowej i 50 g kokosowej
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/sliwki/ciasto_kruche_ze_sliwkami_beza/przepis.html