Wykonanie
Składniki12 - 18 sztuk150 g
masła1 szklanka
cukru1/2 szklanki + 1 czubata łyżka
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii (opcjonalnie, lub 2 łyżki
cukru wanilinowego)3 malutkie lub 2 bardzo duże
jajka1/3 szklanki
mąki pszennej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia100 g
wiórków kokosowych lub zmielonych
migdałów lub
płatków migdałówmaliny (po 3 do jednej babeczki)PrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 170 stopni. Blaszkę do muffinów wyłożyć papilotkami.
Masło pokroić na kawałki i włożyć do rondelka. Roztopić na średnim ogniu i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 2 minuty aż nabierze lekko złotego koloru i charakterystycznego aromatu.Odstawić z ognia, dodać
cukier,
mąkę ziemniaczaną, ekstrakt z
wanilii (opcjonalnie lub
cukier wanilinowy), szczyptę
soli i 1 łyżkę
wody. Szybko wymieszać łyżką wszystkie składniki na jednolitą masę.Gdy masa troszkę przestygnie dodawać kolejno
jajka i za każdym razem dokładnie i energicznie wymieszać. Do gęstej i błyszczącej masy dodać przesianą
mąkę pszenną i
proszek do pieczenia, mieszać przez około 1 minutę. Wymieszać z wiórkami kokosowymi lub zmielonymi
płatkami migdałów.
Ciastem wypełnić papilotki do 2/3 ich pojemności, do każdej włożyć po 3
maliny wciskając je w ciasto do połowy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut (lub nieco dłużej dla większych babeczek), aż urosną a patyczek wetknięty w środek będzie już suchy - należy uważać, aby nie przepiec babeczek, lepiej wyjąć je wcześniej, masa jeszcze zastygnie). Wyjąć z piekarnika i ustawić na kratce, ostudzić.WskazówkiMożna też upiec jedno większe ciasto w blaszce około 20 x 20 cm.