ßßß Cookit - przepis na Szaszłyki z przegrzebkami i kalarepką

Szaszłyki z przegrzebkami i kalarepką

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
6 dużych przegrzebków (małży Św. Jakuba)
2 ząbki czosnku, bardzo drobno posiekane
2 łyżki oliwy extra virgine + do posmarowania szaszłyków
1 kalarepka, obrana i pokrojona w kostkę
mała kiść czerwonych winogron
2 łyżki czarnuszki
Dodatki:
np. ugotowany makaron (u mnie szafranowy) i pomarańczowa soczewica ze szczypiorkiem (przepis poniżej)
Gotowana pomarańczowa soczewica:
3/4 szklanki pomarańczowej soczewicy
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
4 łyżki drobno posiekanego wąskiego szczypiorku
3 - 4 łyżki oliwy extra virgine
Przygotowanie
Szaszłyki z kalarepką i przegrzebkami: Przegrzebki opłukać, osuszyć i przekroić na połówki, wymieszać z czosnkiem, solą i oliwą z oliwek. Nadziać na szpikulce do szaszłyków na przemian z kalarepką i winogronami. Szaszłyki posmarować dodatkową oliwą z oliwek. Grillować na średnio rozgrzanym grillu lub piec w piekarniku przez 3 - 4 minuty z każdej strony, aż przegrzebki będą miękkie w środku. Posypać czarnuszką i podawać np. z ugotowanym makaronem oraz z gotowaną pomarańczową soczewicą (przepis poniżej).
Gotowana pomarańczowa soczewica: Soczewicę zalać niewielką ilością wody i gotować aż będzie miękka i wchłonie cały płyn (przez około 4 - 5 minuty). Odparować gdyby pozostało trochę wywaru. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać z oliwą z oliwek i szczypiorkiem.
Wskazówki
Kalarepkę przed grillowaniem można obgotować przez kilka minut, aby była bardziej miękka, ale nie jest to konieczne. Szaszłyki można skomponować też z kurczakiem lub innym dowolnym mięsem.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/kalarepka/szaszlyki/przepis.html