Składniki2 porcje6 dużych przegrzebków (małży Św. Jakuba)2 ząbki czosnku, bardzo drobno posiekane2 łyżki oliwy extra virgine + do posmarowania szaszłyków1 kalarepka, obrana i pokrojona w kostkęmała kiść czerwonych winogron2 łyżki czarnuszkiDodatki:np. ugotowany makaron (u mnie szafranowy) i pomarańczowa soczewica ze szczypiorkiem (przepis poniżej)Gotowana pomarańczowa soczewica:3/4 szklanki pomarańczowej soczewicysól morska i świeżo zmielony czarny pieprz4 łyżki drobno posiekanego wąskiego szczypiorku3 - 4 łyżki oliwy extra virginePrzygotowanieSzaszłyki z kalarepką i przegrzebkami: Przegrzebki opłukać, osuszyć i przekroić na połówki, wymieszać z czosnkiem, solą i oliwą z oliwek. Nadziać na szpikulce do szaszłyków na przemian z kalarepką i winogronami. Szaszłyki posmarować dodatkową oliwą z oliwek. Grillować na średnio rozgrzanym grillu lub piec w piekarniku przez 3 - 4 minuty z każdej strony, aż przegrzebki będą miękkie w środku. Posypać czarnuszką i podawać np. z ugotowanym makaronem oraz z gotowaną pomarańczowąsoczewicą (przepis poniżej).Gotowana pomarańczowa soczewica: Soczewicę zalać niewielką ilością wody i gotować aż będzie miękka i wchłonie cały płyn (przez około 4 - 5 minuty). Odparować gdyby pozostało trochę wywaru. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać z oliwą z oliwek i szczypiorkiem.WskazówkiKalarepkę przed grillowaniem można obgotować przez kilka minut, aby była bardziej miękka, ale nie jest to konieczne. Szaszłyki można skomponować też z kurczakiem lub innym dowolnym mięsem.