ßßß Cookit - przepis na Gruszki w syropie imbirowym

Gruszki w syropie imbirowym

nazwa

Wykonanie

Wpis na blogu
Spodobał Ci się ten przepis i zdjęcia? Udostępnij go i przypnij!
Oceń przepis aby doradzić innym!
Brak głosów
0
0
admin
Gruszki w syropie imbirowym
Świetne do sałatek (np. z kaczką czy serem kozim) i kanapek, jako dodatek do dań np. do grillowanego tuńczyka, również do zup np. szpinakowej.
Składniki
2 gruszki (raczej twarde)
około 2 szklanek wody
1/2 szklanki cukru
4 cm kawałek imbiru
kawałek kory cynamonu
6 goździków
2 gwiazdki anyżu
1 liść kafiru (opcjonalnie)
Przygotowanie
Zagotować wodę, dodać cukier i rozpuścić. Dodać obrany i starty imbir, cynamon, goździki, anyż, liście kafiru jeśli je mamy. Gruszkę umyć, obrać, pokroić na ćwiartki lub ósemki (w zależności od wielkości), włożyć do syropu (gruszki powinny być nim zakryte). Przykryć garnek, zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez około 15 - 20 minut lub do czasu aż będą miękkie. Gruszki pozostawić w zalewie do ostygnięcia. Wyjąć gruszki z zalewy, syrop można przecedzić i wykorzystać do drinków, koktajli bezalkoholowych lub np. dodać do winegretu do sałatek.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/gruszki/gruszki_w_syropie_imbirowym/przepis.html