Wykonanie
Imbir, z uwagi na wspaniałe właściwości lecznicze, nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Dlatego warto go spożywać regularnie przez cały rok. Można stosować świeży
imbir bądź sporządzić z niego
syrop, który jest świetnym dodatkiem do
herbaty, ciast i deserów. Przepis jest bardzo prosty :)ok. 150ml
syropuPrzygotowanie: ok. 30 min.Składniki100g świeżego
imbiru300ml
wodyok. 150g
cukru (proporcja
cukru (g) do
wywaru z
imbiru (ml) - 1:1)1 gwiazda
anyżu1 łyżeczka kory
cynamonuPrzygotowaniePokrój
imbir w plastry.Zagotuj
wodę w garnuszku i dodaj do niej
imbir wraz z
anyżem i
cynamonem.Gotuj przez 20 min., żeby
wywar nabrał intensywności.Odcedź
wywar i sprawdź jego objętość (w ml). Odmierz taką samą ilość
cukru (w gramach).Przełóż
wywar z powrotem do garnuszka. Zagotuj.Na wolnym ogniu, wrzucaj
cukier małymi partiami, delikatnie mieszając, aż
cukier rozpuści się całkowicie. Uważaj, żeby
syrop nie przypalił się. W razie konieczności zmniejsz moc palnika .Przelej
syrop do małego słoika lub szklanej butelki.Odwiedź Dopraw Swój Świat na Facebook'u