ßßß Cookit - przepis na Małże św. Jakuba z soczewicą i marchewką

Małże św. Jakuba z soczewicą i marchewką

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
1/3 szklanki czarnej soczewicy
2/3 szklanki wody
2 łyżki oleju kokosowego
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki świeżo startego imbiru
2 marchewki
1 łyżeczka masła orzechowego
1 łyżeczka pasty miso
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych
6 przegrzebków (oczyszczonego mięsa)
Przygotowanie
Soczewicę opłukać, zalać wodą i zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 35-40 minut do miękkości soczewicy, aż wchłonie całą wodę.
Marchewki obrać ze skórki, następnie obieraczką zetrzeć marchewkę na cienkie paseczki (pappardelle). W woku podgrzać łyżkę oleju kokosowego, wrzucić starty czosnek i imbir, dodać marchewkę, masło orzechowe, pastę miso, sos sojowy i smażyć przez ok. 4 minuty, co chwilę delikatnie mieszając.
Przesunąć marchewkę na bok a w wolne miejsce wsypać orzechy, lekko zrumienić, przesunąć na bok. W wolne miejsce włożyć drugą łyżkę oleju kokosowego i włożyć przegrzebki, smażyć przez ok. 5 minut, w międzyczasie 2-3 razy przewrócić na drugą stronę.
Wymieszać z marchewką i smażyć przez minutę, dodać soczewicę i wymieszać.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoce_morza/przegrzebki/malze_sw_jakuba_z_soczewica_marchewka/przepis.html