Wykonanie
Składniki2 porcje1/3 szklanki czarnej
soczewicy2/3 szklanki
wody2 łyżki
oleju kokosowego1 ząbek
czosnku2 łyżeczki świeżo startego
imbiru2
marchewki1 łyżeczka
masła orzechowego1 łyżeczka pasty miso1 łyżka
sosu sojowego2 łyżki posiekanych
orzeszków ziemnych6 przegrzebków (oczyszczonego
mięsa)Przygotowanie
Soczewicę opłukać, zalać
wodą i zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 35-40 minut do miękkości
soczewicy, aż wchłonie całą
wodę.
Marchewki obrać ze skórki, następnie obieraczką zetrzeć
marchewkę na cienkie paseczki (pappardelle). W woku podgrzać łyżkę
oleju kokosowego, wrzucić starty
czosnek i
imbir, dodać
marchewkę,
masło orzechowe, pastę miso,
sos sojowy i smażyć przez ok. 4 minuty, co chwilę delikatnie mieszając.Przesunąć
marchewkę na bok a w wolne miejsce wsypać
orzechy, lekko zrumienić, przesunąć na bok. W wolne miejsce włożyć drugą łyżkę
oleju kokosowego i włożyć przegrzebki, smażyć przez ok. 5 minut, w międzyczasie 2-3
razy przewrócić na drugą stronę.Wymieszać z
marchewką i smażyć przez minutę, dodać
soczewicę i wymieszać.