ßßß Cookit - przepis na Masa makowa naturalna - bez cukru i masła

Masa makowa naturalna - bez cukru i masła

Wykonanie

Składniki
ok. 600 - 700 g
250 g maku niebieskiego
woda lub mleko do ugotowania maku
1/2 szklanki rodzynek lub suszonej żurawiny
4 łyżki miodu wielokwiatowego
4 łyżki płatków migdałów
1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
3 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżeczki naturalnego ekstraktu migdałowego lub 2 łyżki amaretto
1 łyżeczka pasty waniliowej lub wanilia w innej postaci
2 łyżki soku z pomarańczy lub mandarynek lub łyżka soku z cytryny
opcjonalnie: 3 łyżki roztopionego masła (dla podniesienia smaku)
Przygotowanie
Mak wsypać do garnka, zalać wodą lub mlekiem w ilości ok. 1-2 cm powyżej poziomu maku. Zagotować, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 30 minut.
Zmiksować blenderem ręcznym lub kielichowym rozdrabniając trochę mak, ale nie musi być dokładnie. Zostawić na wyłączonym gazie otwarty garnek, całkowicie odparować resztę wody, cały czas mieszając. Dodać rodzynki i wymieszać, ostudzić.
Dodać miód, płatki migdałów, posiekane orzechy, wiórki kokosowe, ekstrakt migdałowy, wanilię, sok z pomarańczy i roztopione masło jeśli je używamy. Wymieszać. Można od razu wykorzystać lub przechować w lodówce na później.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wigilia/masa_makowa_naturalna/przepis.html