ßßß Cookit - przepis na Bombardino i Calimero

Bombardino i Calimero

nazwa

Wykonanie

Składniki
Bombardino:
100 ml likieru Bombardino
bita śmietana
W wersji z kawą (Calimero) także:
spienione mleko
50 ml espresso
do posypania:
kakao lub kawa
Przygotowanie
Bombardino: likier bombardinow wlać do małego rondelka i delikatnie podgrzać na małym gazie (co chwilę mieszając, nie dopuścić do zwarzenia od zbyt wysokiej temperatury i zbyt długiego gotowania). Podawać w większych kieliszkach udekorowane bitą śmietaną, opcjonalnie posypując kakao lub kawą.
Calimero: podgrzane bombardino wlać do szklanki do latte. Dodać spienione mleko (do około 2/3 wysokości szklanki) następnie pomału wlać gorące espresso. Udekorować bitą śmietaną, opcjonalnie posypując kakao lub kawą.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/drinki/bombardino/przepis.html