ßßß Cookit - przepis na Tradycyjna szarlotka z bezą

Tradycyjna szarlotka z bezą

nazwa

Wykonanie

Składniki
Spód:
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
80 g cukru
2 łyżki cukru wanilinowego
150 g masła, zimnego
3 żółtka (białka zachować do bezy)
Beza:
3 białka duże (L)
150 g cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Jabłka:
1,5 litrowy słoik uprażonych jabłek z cukrem i cynamonem (z gotowych domowych zapasów lub przygotowane ze świeżych jabłek z przepisu obok)
Przygotowanie
Spód:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, pokrojone w kosteczkę zimne masło i wszystko posiekać dokładnie nożem na drobne kawałeczki (można wyrabiać w melakserze lub mieszadłem - łopatką miksera). Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto łącząc składniki w jedną kulę (w razie potrzeby dodać 1 - 2 łyżki zimnej wody aby składniki się połączyły). Zawinąć w folię i włożyć do lodówki.
Jabłka:
Około 2 kg jabłek (na szarlotkę: antonówek lub szarej renety) obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić na dużą patelnię lub do dużego garnka, dodać 2 łyżeczki cynamonu, 1 opakowanie cukru wanilinowego, około 100 g cukru (lub do smaku) i smażyć mieszając przez około 10 minut na większym ogniu aż jabłka zmiękną ale pozostaną jeszcze w kawałeczkach.
Beza:
Białka wlać do miski i ubić mikserem na sztywną pianę. Następnie dodawać po łyżce cukier cały czas ubijając (nie wolno zmniejszać ilości cukru, bo beza może się nie udać). Po dodanym cukrze ubijać białka jeszcze przez 2 - 3 minuty, pod koniec dodając mąkę ziemniaczaną.
Pieczenie:
Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Blaszkę o wymiarach około 22 x 30 cm wysmarować kawałkiem masła i wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wykleić rozwałkowanym ciastem, spód podziurkować widelcem.
Na spód wyłożyć jabłka, wyrównać powierzchnię, wyłożyć pianę z białek. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec ciasto przez 25 minut (na tym etapie suszymy bezę). Następnie ustawić 170 stopni C (ale włączamy tylko dolną grzałkę oraz termoobieg) i piec przez około 25 minut (na tym etapie dopiekamy spód ciasta). W połowie tego ostatniego etapu pieczenia, np. po 15 minutach, sprawdźmy spód podważając go łopatką, być może będzie już wcześniej zrumieniony, wówczas skracamy czas pieczenia.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/szarlotka_z_beza/przepis.html