ßßß Cookit - przepis na Tarta z młodą cebulą i makiem

Tarta z młodą cebulą i makiem

nazwa

Wykonanie

Składniki
4 porcje
230 g ciasta francuskiego
2 łyżki maku
2 łyżki oleju roślinnego
1 łyżeczka soli
Przygotowanie
Na około 1-2 dni wcześniej przygotować nadzienie z cebuli: szczypiory przyciąć do około 10 cm zielonych części, reszta nie będzie potrzebna. Cebule opłukać a następnie pokroić, wymieszać z makiem, olejem, solą, włożyć do słoika, zakręcić i wstawić do lodówki na około 1-2 dni.
Piekarnik nagrzać do 210 stopni C. Formę (nie musi być koniecznie forma na tartę) o średnicy 28 cm posmarować masłem i wyłożyć ciastem. Na wierzchu położyć folię aluminiową i wysypać obciążenie np. suchą fasolę czy ryż.
Piec przez 10 minut, następnie zdjąć folię wraz z obciążeniem i piec przez 5 minut, wyłożyć nadzienie (jeśli brzegi ciasta są jeszcze miękkie, możemy je założyć do środka na nadzienie) i piec jeszcze przez około 15 minut. W czasie pieczenia możemy okryć brzegi tarty paskami folii aluminiowej gdyby za bardzo się rumieniły. Pokroić (np. nożem do pizzy) i podawać.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/tarty_tartaletki_quiche/tarta_francuska_cebula_mak/przepis.html