Wykonanie
Składniki4 porcje230 g
ciasta francuskiego2 łyżki
maku2 łyżki
oleju roślinnego1 łyżeczka
soliPrzygotowanieNa około 1-2 dni wcześniej przygotować nadzienie z
cebuli:
szczypiory przyciąć do około 10 cm zielonych części, reszta nie będzie potrzebna.
Cebule opłukać a następnie pokroić, wymieszać z
makiem,
olejem,
solą, włożyć do słoika, zakręcić i wstawić do lodówki na około 1-2 dni.Piekarnik nagrzać do 210 stopni C. Formę (nie musi być koniecznie forma na tartę) o średnicy 28 cm posmarować
masłem i wyłożyć
ciastem. Na wierzchu położyć folię aluminiową i wysypać obciążenie np.
suchą fasolę czy
ryż.Piec przez 10 minut, następnie zdjąć folię wraz z obciążeniem i piec przez 5 minut, wyłożyć nadzienie (jeśli brzegi ciasta są jeszcze miękkie, możemy je założyć do środka na nadzienie) i piec jeszcze przez około 15 minut. W czasie pieczenia możemy okryć brzegi tarty paskami folii aluminiowej gdyby za bardzo się rumieniły. Pokroić (np. nożem do pizzy) i podawać.